13:01 / 29.04.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

HND i SNH za Dan slobode medija odaju počast novinarima ubijenima u Ukrajini

HND i SNH za Dan slobode medija odaju počast novinarima ubijenima u Ukrajini

HND i SNH za Dan slobode medija odaju počast novinarima ubijenima u Ukrajini

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, odat će počast novinarima ubijenima u ratu u Ukrajini, ali i svim novinarima čija je sloboda rada ugrožena, izvijestili su u petak iz novinarskih organizacija.

U javnoj akciji Pet minuta do podne koju će organizirati ispred Novinarskog doma, ispred spomen-ploča novinarima ubijenima u antifašističkoj borbi i Domovinskom ratu, pročitat će dijelove Deklaracije za Ukrajinu iz Perugije.

Riječ je o dokumentu kojim se ponajprije zahtijeva da odmah prestanu mučenja i ubijanja novinara u Ukrajini, koju su uz Europsku federaciju novinara i još 149 organizacija potpisali HND i SNH.

U deklaraciji je istaknuto da je ruska invazija na Ukrajinu još jednom naglasila suštinsku ulogu neovisnog, etičnog novinarstva, koje informira građane i pomaže im u donošenju životno važnih odluka te koje poziva moćnike na odgovornost.

"Kao moćan protuotrov za dezinformacije i propagandu, koje su karakteristike hibridnog rata, i kao stup demokracije o kojem ovise druge slobode i prava, novinarstvo u Ukrajini podvrgnuto je stravičnom udaru. Ciljanje novinara, njihovo mučenje i ubijanje odvratno je i mora se zaustaviti. Odgovorni moraju biti privedeni pravdi prema nacionalnim i međunarodnim zakonima. Online-napadi na novinarske organizacije i novinare također moraju prestati. Najoštrije osuđujemo ruske napade na slobodu medija i slobodu govora u Ukrajini", stoji u deklaraciji.

Sigurnost i zaštita novinara ključna za slobodno izvještavanje

Dodaje se da je za slobodno izvještavanje ključna sigurnost i zaštita svih novinara kako bi se osiguralo da svijet razumije stvarnost i činjenice aktualnog rata, uključujući njegove humanitarne posljedice.

- Što je veća prijetnja životima i mogućnostima ukrajinskih novinara da rade svoj posao, to će veći biti naši napori da im damo podršku. Financiranje, zaštitna oprema, smještaj, obuka, radni prostor u stranim gradovima i psihosocijalna podrška učinit ćemo sve što možemo kako bismo podržali naše ukrajinske kolege da nastave izvještavati, ističu novinarske udruge.

U zemljama s pristupom neovisnim izvorima vijesti, često skeptična javnost prepoznaje hrabrost, predanost i profesionalnost novinara i medijskih kuća, kako ukrajinskih tako i međunarodnih. Čak su i vlade koje su neprijateljski nastrojene prema slobodnim, neovisnim medijima prisiljene priznati vitalnu ulogu novinarstva u omogućavanju svjetskoj javnosti da vidi invaziju na Ukrajinu onakvom kakva jest.

Tehnološke kompanije također se suočavaju s činjenicom da nisu sve informacije jednake te kako postoji moralni imperativ da se prida važnost profesionalnom i neovisnom novinarstvu, novinarstvu od javnog interesa, navodi se među ostalim u Deklaraciji za Ukrajinu iz Perugije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!