11:02 / 06.03.2019.

Autor: D.M./HRT

HND najoštrije osuđuje pritisak na novinarku Đurđicu Klancir

-

-

Foto: - / -

HND ističe da se radi o dosad neviđenoj praksi da politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara, te da taj potez duboko uznemiruje i šokira.
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije je osudilo "političko policijski pritisak" na novinarku  Đurđicu Klancir. HND navodi da su dvojica uniformiranih policajaca došla u redakciju portala Net.hr na zahtjev odvjetnika sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića (HDZ) "uz izgovor da žele utvrditi njezin identitet i adresu zbog toga što župan Žinić protiv nje priprema privatnu tužbu", stoji u priopćenju HND-a.

Kuščević: Novinarske slobode na zavidnoj su razini


- S obzirom na to da je kolegica Klancir u svojim tekstovima problematizirala način rada župana Žinića, uz ostalo i način zapošljavanja njegova sina, dolazak policije na njezino radno mjesto eklatantan je oblik političko-policijskog pritiska na novinarku, zastrašivanja i odvraćanja od daljnjeg tematiziranja načina postupaka župana Žinića.

Riječ je o dosad neviđenoj praksi da politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara, stoji u priopćenju HND-a. To se događa, dodaju, "u zemlji u kojoj pravdi izmiču optuženici za najteža kaznena djela i bježe u BiH, a brojni sudski postupci padaju u zastaru".

Ističu da je novinarstvo javni posao pa je javna i lako provjerljiva činjenica da je novinarka Đurđica Klancir iza koje je tridesetogodišnje novinarsko i uredničko iskustvo, danas novinarka portala Net hr. Imajući navedeno na umu, doista je, naglašavaju, teško shvatiti i opravdati potrebu utvrđivanja njezina identiteta slanjem policije u novinsku redakciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!