HND i saborski zastupnici stali u obranu Glasa Istre

30.06.2023.

Zadnja izmjena 14:59

Autor: HRT/V.G./Hina

Hrvoje Zovko

Hrvoje Zovko

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je u petak na dalekosežne posljedice koje će izazvati "utapanje" dnevnog lista Glas istre u Novi list, ocijenivši to sramotnim i skandaloznim činom, prvorazrednim političkim skandalom i kulturocidom za koji netko mora odgovarati.   

Ustvrdivši kako proces integracije Glasa Istre i Novog lista, koji proteklih dana provodi aktualna uprava, u HND-u smatraju kao najavu likvidacije jedinog istarskog dnevnog lista koji je osnovan prije 80 godina, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ocijenio je to skandaloznim i sramotnim činom koji će imati dalekosežne posljedice ne samo na medijsku scenu u Istri već i u cijeloj Hrvatskoj.

- Ako ovaj proces prođe bez otpora, to će samo izazvati domino efekt na druge dijelove Hrvatske, gdje će se gušiti drugi mediji. Uostalom, ako je Istra najprogresivnija regija u Hrvatskoj, kakvo je tek stanje u medijima u drugim županijama, rekao je Zovko.

- U Istri se guši novinarstvo već 30 godina, ne postoji more i rijeka koji mogu oprati grijehe IDS-a ni bilo koje lokalne strukture, ali ne može oprati grijehe ni vladajućih na nacionalnoj razini", poručio je.

Ministarstvo financija i Ministarstvo kulture i medija ništa ne poduzimaju zato što su u kombinaciji s egzekutorima spajanja, koje će iza sebe ostaviti spaljenu zemlju. Nakon Uljanika, na simboličnoj razini, ovo je najveća propast koja će zadesiti Istru jer će ostati bez svog jedinog dnevnog lista, ustvrdio je Zovko.

Pozvao je novinare Glasa Istre da ne šute i poručio da se ne trebaju bojati represije koju provode pojedinci iz Uprave, nazvavši ih "egzekutorima novinarstva".

- Šutnja u ovom slučaju nije zlato, ljudi slobodno istupite. Nemojte se bojati, a ugovore koje vam nude znače polaganu smrt. Čudi me izostanak i reakcije župana i gradonačelnika Pule jer je ugrožena egzistencija brojnih obitelji, rekao je Zovko i zatražio od ministrice Nine Obuljen Koržinek da se očituje o "kaubojštini, represijama i ucjenama koje provodi Uprava Novog Lista".

Slovački fond u svom vlasništvu ima tri medija - Novi list, Glas istre i Zadarski list. Ako to prođe bez ikakvog otpora, što je iduće, uništit će se svi mediji, ističe predsjednik HND-a.

Potpredsjednica HND-a Chiara Bilić, koja je prije dvije godine zajedno s Danijelom Bašić-Palković, Borkom Petrović i Zoranom Angelevskim dobila otkaz u Glasu Istre, pročitala je izjavu predsjednice Sindikata novinara Hrvatske Maje Sever koja je također poduprla radnike Glasa Istre i poručila da im je sindikat osigurao pravnu pomoć.

Miletić: Ne možemo utjecati na poslovnu politiku Glasa Istre


Istarski župan Boris Miletić izjavio je u petak da se već niz godina Glas Istre nalazi u privatnom vlasništvu pa Istarska županija kao javna uprava ne može utjecati na njegovu poslovnu politiku, zbog čega ne može utjecati niti na proces integracije Glasa Istre i Novog lista.

- Glas istre je dio našeg identiteta, tradicije i kulture već 80 godina i desetljećima vodeći dnevni list u Istri. Međutim, već duži niz godina Glas Istre se nalazi u privatnom vlasništvu i mi kao javna uprava ne možemo utjecati na poslovnu politiku kako Glasa Istre tako ni jednog drugog privatnog subjekta, rekao je Miletić Hini.

Miletić kaže kako se nada da će i u novim poslovnim okolnostima Glas Istre zadržati svoj regionalni identitet te da će ostati na usluzi građanima Istre i u službi kvalitetnog i objektivnog informiranja.

Prije nekoliko dana na najavu integracije Glasa Istre i Novog lista reagirao je i predsjednik IDS-a Dalibor Paus koji je istaknuo kako je svjestan činjenice da mediji zadnjih desetljeća prolaze transformaciju te da se tržište i navike čitatelja mijenjaju.

- Glas Istre izlazi punih 80 godina i imao je neprocjenjivu ulogu u informiranju Istrijana u svim važnim trenucima naše bogate povijesti. Na tako značajnu obljetnicu, bilo bi zaista šteta da Istra izgubi ono što Glas Istre predstavlja - prepoznatljiv medij koji ima veliki interes za lokalne teme i koji služi interesu javnosti, poručio je Paus.

Rekao je kako trenutno nema dovoljno informacija što integracija točno podrazumijeva, te je apelirao da se prilikom procesa misli na novinare i zaposlenike lista koji pokrivaju lokalne teme i čiji je rad važan za informiranost Istrijana.

Raukar Gamulin: Glas Istre važan je za identitet Istre


Saborska zastupnica Možemo! Urša Raukar Gamulin upozorila je u Hrvatskom saboru na mogućnost gašenja Glasa Istre, istaknuvši da su te dnevne novine važne za identitet Istre.

- Lokalni mediji imaju izrazito važnu i bitnu ulogu da izvještavaju o temama od interesa za lokalnu zajednicu", poručila je Raukar Gamulin tijekom slobodnih govora u Saboru.

Navela je kako izrazito podržava modele transparentnog javnog financiranja lokalnih medija koje bi se, smatra, trebalo bazirati na cilju povećanja njihove kvalitete, profesionalizma i informativnosti.

- Takvi modeli trebali bi osigurati neovisno funkcioniranje lokalnih medija kao i osiguravanje stabilnih uvjeta za novinarski rad u javnom interesu", rekla je.

Osvrćući se na najavljeni proces integracije Glasa Istre i Novog lista, Raukar Gamulin je podsjetila kako i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) sumnja da je zapravo rijeć o gašenju Glasa Istre.

Navela je da HND već godinama upozorava na lošu situaciju u Glasu Istre te podsjetila kako su te novine počele izlaziti 1943. godine i važne su za identitet Istre.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!