HND: Sve su češće prijetnje slobodi novinarskog rada

13.07.2022.

14:43

Autor: Vijesti/IMS/I.Z./HRT

Sve su češće prijetnje slobodi novinarskog rada

Sve su češće prijetnje slobodi novinarskog rada

Foto: - / Shutterstock

Sve su češće prijetnje slobodi novinarskog rada, upozorilo je Hrvatsko novinarsko društvo. Novinarski tekstovi nestaju s portala, veliki oglašivači i političke strukture, ističu, vrše pritisak na medije, a novinari gube posao. HND poziva kolege da ne podliježu pritiscima, a strukovne organizacije da stoje uz njih sa svim raspoloživim mehanizmima zaštite kroz radnička i socijalna prava.

 - Ne smije biti zabranjenih tema u Hrvatskoj 2022. u zemlji članici Europske unije. To se naprosto ne smije dogoditi, rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

- Mi možemo samo dati podršku našim kolegicama i kolegama da ustraju, da pišu o tome i da jednostavno ne podlegnu bilo kakvoj vrsti pritisaka, dodao je. 

- Ja znam da je teško i znam da se i danas prijeti povlačenjem oglasa. Mi znamo da je situacija još teža. Da su mediji u krizi, da su novinari nezaštićeni. Mi znamo koliko su ljudi koji objavljuju te teme i istražuju te teme zapravo na udaru. Molimo vas javite se, pomoći ćemo, pomoći ćemo sa svih razina na kojima jesmo, poručila je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!