13:10 / 16.09.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

HND traži da se zaštite novinari u Krapinskim Toplicama

Krapinske Toplice

Krapinske Toplice

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo u četvrtak je osudilo prijetnje novinarima koji su izvještavali o događajima u Krapinskim Toplicama i zatražili da se hitno i odlučno "zaustavi nasilje koje prijeti prerasti u linč", i zaštite novinari.

HND u priopćenju upozorava na nasilje ispred osnovne škole u Krapinskim Toplicama koje ugrožava, prije svega, učenike i nastavnike, a eskalira prijetnjama novinarima koji profesionalno obavljaju svoj posao.

- Osuđujemo prijetnje našem kolegi Ivanu Kovačiću, koji je prvi izvještavao o događajima u Krapinskim Toplicama, gdje se prosvjednici okupljaju u znak podrške ocu koji ne želi da mu sin u školi nosi zaštitnu masku, ističe HND.

Navodi i da je Kovačić postao meta huškačke kampanje na društvenim mrežama, gdje se danima objavljuje njegovo ime i prezime i broj mobitela te se poziva da ga se uznemirava ne bi li se na njega napravio pritisak.

HND stoga tražizaštitu za djecu, školsko osoblje i novinare koji se trude informirati javnost o ekscesnim događajima.

Od policije tražimo da reagira kao i u slučajevima kada su znatno benignijim prijetnjama bili izloženi političari i državni funkcionari, od DORH-a da po službenoj dužnosti goni počinitelje takvih kaznenih djela, a od sudova očekujemo da promptnim presudama ubuduće spriječe nasilje kao metodu rješavanja društvenih konflikata, navodi HND.

HND također osuđuje "postupke 'urednika' i 'novinara' Z1 televizije, koji su se nekritički svrstali na jednu stranu, aktivno sudjelovali u sprječavanju ulaska učenika u školu i prijetnjama ravnatelju te se danima neovlašteno kretali po školskom prostoru".

Očekuje i reakciju ministrice kulture i medija i Vijeća za elektroničke medije.

- Onima koji novinare sada nazivaju hijenama i 'Hitlerovim ljudima' možemo samo poručiti da se Hitler dočepao vlasti upravo nasiljem i uličnom, batinaškom demokracijom koju su u djelo provodili njegovi pristaše, a 'konačno rješenje' je prema 'krivcima' moglo početi onog trenutka kada su iz javnog života eliminirani svi slobodnomisleći intelektualci, pa tako i novinari" zaključuje HND u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!