15:16 / 28.12.2020.

Autor: M.M./Hina

HNS i GLAS traže zakonska rješenja za područja pogođena potresom

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

GLAS u svojem priopćenju ocjenjuje kako Hrvatskoj treba jedinstveni zakon i fond za hitne intervencije nakon elementarnih nepogoda.
Hrvatska narodna stranka liberalni demokrati uputit će inicijativu Vladi za donošenje odluke o hitnoj obnovi potresom pogođenog područja, a stranka GLAS poručuje kako Hrvatskoj treba zakon i fond za hitne intervencije nakon elementarnih nepogoda.

➡️ Potres pogodio sjeverozapad Hrvatske
➡️ Herak o potresu: Naknadna aktivnost trajat će još godinu dana
➡️ Predsjednik Republike u Sisku i Petrinji
➡️ Gradonačelnica Siska: Nema ozlijeđenih, zasad sve pod kontrolom 
➡️
Velike štete u Petrinji i Glini  

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj u priopćenju je poručio kako će HNS  Vladi uputiti inicijativu za žurno donošenje odluke o hitnoj obnovi potresom pogođenog područja te izmjenu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko zagorske županije te drugih provedbenih akata kako bi se ubrzao proces obnove i na tim područjima.

Nitko u ovim teškim trenucima, poručuje Čuraj, ne smije ostati sam i zaboravljen u pružanju pomoći i potpore. Ocjenjuje kako građani Zagreba i okolice obnovu čekaju predugo te da je izgubljeno previše vremena.

- Ne smije se dopustiti da godišnjicu potresa građani dočekaju bez krova nad glavom, poručio je dodavši kako je ova godina pred nas stavila velike izazove i suočila nas s brojim problemima.

Izrazio je uvjerenost da te probleme aktualna Vlada može odgovorno i uspješno riješiti.

GLAS u svojem priopćenju ocjenjuje kako Hrvatskoj treba jedinstveni zakon i fond za hitne intervencije nakon elementarnih  nepogoda.

- Donošenje zakona i drugih propisa od slučaja do slučaja je neracionalno, a k tome može biti sporo, tromo i, na kraju, malo kome i malo čemu pomoći, napominje GLAS. Dodaje kako je najbolji i najtužniji primjer Zakon o obnovi Zagreba i okolice, koji devet mjeseci nakon potresa i gotovo četiri nakon donošenja,  još uvijek nije omogućio da obnova započne. Dapače, smatra GLAS, građanima nisu još riješeni ni hitni popravci pa 4000 kućanstava u Zagrebu i dalje živi bez plina. 

GLAS smatra kako zato u Hrvatskom saboru treba što prije donijeti Zakon koji se može primijeniti na sve situacije velikih elementarnih nepogoda, barem u dijelu koji pokriva hitne sanacije i zbrinjavanje pogođenih građana.

Da bi takav Zakon bio smislen i svrsihodan, treba osigurati i  financijska sredstva kroz jedinstveni fond za hitne intervencije nakon elementarnih nepogoda, poručuje GLAS. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!