09:57 / 19.01.2018.

Autor: HRT

HNS ne misli popustiti oko Istanbulske konvencije

-

-

Foto: - / -

I današnja sjednica Sabora počela je stankama - zatražilo ih je čak osam klubova.
I današnja sjednica Sabora počela je stankama - zatražilo ih je čak osam klubova.

Saborska zastupnica HNS-a Marija Puh poručila je kako njezina stranka ne misli popustiti oko Istanbulske konvencije te je pozvala na njezinu hitnu ratifikaciju. "Istanbulska konvencija nije poligon za ideološka prepucavanja. Sve dok i jedna žena i djevojčica trpi nasilje HNS neće odustati od ratifikacije Istanbulske konvencije", rekla je. Protivnike Konvencije upitala je čega se boje. Ako je Poljska mogla ratificirati 2015., a slovi za konzervativnu državu, Istanbulsku konvenciju može ratificirati i Hrvatska, ustvrdila je.


Ministarstvo nadležno za ovaj zakonski akt je provelo i javno savjetovanje i u skoro vrijeme će taj dokument biti upućen u daljnju proceduru, komentirao je istup HNS-ovke Puh premijer Andrej Plenković.

Goran Aleksić (Živi zid i SNAGA) zatražio je stanku radi pravomoćnih presuda u slučaju Franak u Njemačkoj, Grčkoj i Sloveniji.Dragana Jeckov
(SDSS) pohvalila je humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za 18-godišnjeg Vasu koji boluje od leukemije. "Zahvaljujući zajedničkom vijeću općina, strankama, sportskim klubovima, ljudi koji su se odselili za tri je dana, kazala je, skupljen sav iznos za liječenje - 110 tisuća kuna. "Ne moraju svi biti označeni rodom i nacionalnošću. Važno je da se zna da na istoku pored iseljavanja, netolerancije postoje i ovakvi slučajevi o kojima se ne govori jer nisu senzacionalistički", rekla je Jeckov.HSS-ov Željko Lenart referirao se na najavu Ine o prekidu isporuke plina "Petrokemiji" zbog navodnog duga od 100 milijuna kuna i na to da će Prvo plinarsko društvo preuzeti u idućih tjedan dana isporuku plina. "Želi li netko baciti Petrokemiju na koljena? Ima li to veze s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom, koji je povezan s Prvim plinarskim društvom, koje je dalo jednu od tri ponude za dokapitalizaciju Petrokemije?", pitao se Lenart. Vlada, poručio je, mora osigurati jamstvo banci ili da Petrokemija može slobodno formirati svoje cijene, što sada nije moguće.

Silvano Hrelja (HSU) stanku je iskoristio kako bi upozorio na položaj umirovljenih obrtnika. "Od 2014. umirovljenici u starosnoj mirovini mogu raditi do četiri sata dnevno. Dodatna umirovljenička primanja od početka 2017. još se više opterećuju tako da se uz porez plaća i polovina zdravstvenog te polovina mirovinskog doprinosa. Kada je to tako, zašto obrtnici, kada idu u mirovinu, moraju ugasiti svoj obrt?", upitao je Hrelja. Obrtnici su radnici drugog reda, od njih se traži da zatvore obrt da bi primali mirovinu, i to pretežno onu najnižu", naglasio je Hrelja.Miro Bulj (Most) osvrnuo de na stečajni postupak Dalmatinke te Katastrofalnim ocijenio 'Stečajni zakon' zbog čega će se, kako smatra, različiti vjerovnici i država naplatiti, dok će radnici ostati uskraćeni. "Od HNS-a očekujem da urgiraju na Vladu i ministra financija radi potraživanja radnika Dalmatinke, među kojima je najviše žena, koje su terorizirane i od 2009. nisu primile plaće u visini od 10,5 milijuna kuna", rekao je. Gradskom vijeću Sinja predložio je, što je i prihvaćeno, da se Grad odrekne potraživanja, a od Ministarstva financija, kaže - nije dobio nikakav odgovor.


Stanke su zatražili nezavisni Željko Glasnović radi kurikuluma te Ivan Šuker (HDZ) radi aktualne političke situacije.Hrvatski sabor rad je nastavio raspravom o potvrđivanju Memoranduma o suglasnosti između hrvatske i rumunjske vlade o uzajamnom pružanju potpore države domaćina, nakon čega bi trebalo slijediti glasovanje o raspravljenim točkama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!