HNS i Reformisti obilježili 12. godišnjicu smrti Savke Dabčević-Kučar

14:30 / 06.08.2021.

Autor: Hina/HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Izaslanstvo HNS-a u petak je, na 12. godišnjicu smrti osnivačice stranke Savke Dabčević-Kučar, položilo vijenac i zapalilo svijeće na njezinu grobu na Mirogoju istaknuvši neizbrisiv trag njezina političkog djelovanja u novijoj hrvatskoj povijesti.

Značaj Savke Dabčević-Kučar do danas nije poljuljan upravo zbog jasnih i argumentiranih stavova, karakternog i časnog zalaganja za ideje koje je zastupala i to politikom visokih moralnih i etičkih vrijednosti, uvijek u službi i za dobrobit svih građana, rekao je zamjenik predsjednika HNS-a Mirko Korotaj na Mirogoju.

Savka je, dodao je, jasno trasirala politički put HNS-a i ostavila im obvezu da ne gledaju pasivno što će se dogoditi, već da donose promjene za bolju Hrvatsku.

Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Jasmin Krizmanić podsjetio je na nezamjenjivu ulogu Savke Dabčević-Kučar tijekom Hrvatskog proljeća, kao i na cjelogodišnju HNS-ovu kampanju Vraćanje korijenima, kojom obilježavaju ne samo 50. obljetnicu Hrvatskog proljeća, nego i novi smjer HNS-a koji leži na velikanima poput Savke.

"Savka Dabčević-Kučar istinska je heroina Hrvatskog proljeća čija je vizija Hrvatske kao gospodarski jake i razvijene zemlje, zemlje bez podjela i zemlje u kojoj su svi jednaki pred zakonom, ono čemu težimo svih ovih godina. Vraćanjem upravo takvim ishodišnim politikama HNS-a želimo iznova jasno odrediti svoj politički identitet i prezentirati trajne vrijednosti po kojima se razlikujemo od ostalih političkih opcija", rekao je Krizmanić.

Na tom tragu istaknuo je i želju HNS-a da postane točka okupljanja umjerenih, građanskih i konkretnih politika čiji su programi realni i provedivi, a rezultati mjerljivi i u korist građana.

"Nikad nismo i nećemo odustati od tog cilja", poručio je Krizmanić.

Uz Korotaja i Krizmanića, počast Savki Dabčević-Kučar odali su i predsjednica Ženske inicijative HNS-a i potpredsjednica stranke Karolina Juzbašić, predsjednik Savjeta HNS-a Ivica Mandić, glavni tajnik Zlatan Mošmondor i predsjednik GO HNS-a Grada Zagreba Željko Uhlir, priopćeno je iz te stranke.

Reformisti obilježili godišnjicu smrti Savke Dabčević-Kučar

Izaslanstvo Narodne stranke-Reformista položilo je u petak cvijeće na grob hrvatske političarke Savke Dabčević-Kučar u povodu 12. godišnjice njezine smrti, istaknuvši njezinu ulogu u Hrvatskom proljeću i posvećenost općem dobru.

"Godišnjica je smrti dr. Savke Dabčević-Kučar, žene koja je bez ikakve dvojbe u proteklih 50-ak godina obilježila hrvatsku političku scenu djelovanjem na svim područjima, u izvršnoj vlasti, u politici i u Hrvatskom proljeću", istaknuo je predsjednik stranke Radimir Čačić.

Čačić, koji je na Mirogoju predvodio stranačko izaslanstvo zajedno s potpredsjednicom stranke i saborskom zastupnicom Natalijom Martinčević, posebno je izdvojio Savkinu bespogovornu i bezuvjetnu posvećenost općem dobru, njezinu izuzetnu obrazovanost i erudiciju.

"Ona je bila i do danas ostala najobrazovaniji političar moderne hrvatske političke povijesti. Takve ljude trebamo, ali ih nažalost nema u hrvatskoj politici, rekao je Čačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!