HNS za petogodišnju fiksnu nižu cijenu električne energije

02.09.2022.

Zadnja izmjena 13:52

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Stjepan Čuraj

Stjepan Čuraj

Foto: HTV / HRT

Hrvatska narodna stranka (HNS) predložila je u petak osnivanje državnog fonda koji će dati jamstvo opskrbljivačima da nude petogodišnje ugovore s fiksnom nižom cijenom električne energije, kako bi se pomoglo građanima i gospodarstvenicima u krizi.

- Naš prijedlog konkretno je da se osnuje određeni fond, iza kojega će stajati država, koji će dati jamstvo opskrbljivaču, odnosno HEP opskrbi, da nudi petogodišnje ugovore s fiksnom cijenom struje. Model koji predlažemo je cijena 50% prosječne cijene struje u zadnjih 5 godina i 50% trenutne cijene koju HEP po svojim izračunima nudi, rekao je Stjepan Čuraj, predsjednik HNS-a.

Naveo je i da je ideja da se HEP namiri kada cijena struje bude niža jer smatraju da će se to dogoditi za oko tri godine zbog proširenja kapaciteta LNG-a, povećanja obnovljivih izvora energije te bolje hidrometeorološke situacije.

- Ako ne dođe do toga, zato postoji državno jamstvo, poručio je.

Čuraj drži kako treba regulirati proizvodnju plina i osigurati da domaća proizvodnja iz Ininih bušotina ide građanima po unaprijed utvrđenoj cijeni koju je Hera već sada odredila za opskrbljivače - 41,08 eura po megawatt satu (MWh).

HNS predlaže da se Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) uključi u nadzor kreiranja cijena (što se tiče trgovačkih marži, proizvođača i sl.) kako bi se vidjele kalkulacije cijena. Čuraj je upozorio da AZTN mora reagirati ako dođe do formiranja kartela i dogovora u vezi s cijenama.

Podsjetio je i da su koalicijskim partnerima ljetos predložili skraćivanje radnog tjedna na 36 sati kako bi se smanjili troškovi grijanja i sl. Predložili su i da jedinice lokalne samouprave same odlučuju koliko će građanima biti porez na dohodak.

Upozorivši da je izuzetno nagrizena konkurentna pozicija hrvatskog turizma, koordinator HNS-ova Odbora za gospodarstvo Ivan Herak rekao je da HNS predlaže da se od 1. listopada do 1. travnja svake godine PDV smanji za usluge smještaja na pet posto. Isto toliko i za usluge prehrane te na 13 posto kada je riječ o prodaji pića, i to samo za kartično plaćanje.

Herak se zauzeo za legalizaciju napojnica u slučaju naplate usluga bankovnim karticama, što se ne bi odnosilo samo na restorane već i na ostale usluge u ugostiteljstvu i turizmu.

HNS predlaže da se prilikom kartičnog plaćanja najviše do deset posto iznosa plaćenog računa može obračunati i isplatiti djelatniku a da se na njega ne obračunavaju i plaćaju davanja.

Herak drži kako bi to bila mjera koja bi izrazito stimulativno djelovala na djelatnike u turizmu.

Saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar zauzeo se da se stopa PDV-a za toplinske dizalice smanji na pet posto.

Predlaže i da se kupnja električnih automobila ne sufinancira samo jednom godišnje po principu "najbržeg prsta" već da se od 1. siječnja 2023. za svako takvo registrirano vozilo isplati subvencija, maksimalno do 50.000 kuna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!