Hobitske kućice na Velebitu - Crobbiton

29.10.2018.

11:34

Autor: Melita Šare/I.H./HRT

default error photo
Turisti su poludjeli za njegovim ličkim Hobitonom, odnosno Crobitonom. Kućice nestvarne, upravo kao na filmu. Službeno - vode se kao robinzonski smještaj.
Luka Žuženić inspiriran filmom "Gospodari prstenova" došao je na neobičnu zamisao. Na Velebitu je u brdo ukopao hobitske kućice, svojevrsnu kombinaciju zemunica i drvenih bungalova, bez struje i grijanja, s krovovima prekrivenim cvijećem i travom. I nazvao ih Crobbiton.

Turisti su poludjeli za njegovim ličkim Hobitonom, odnosno Crobitonom. Kućice nestvarne, upravo kao na filmu. Službeno - vode se kao robinzonski smještaj. Luka pada s nogu, nije stao od travnja, a upiti i dalje pristižu.

"Imali smo to brdo, od brda nema neke prevelike koristi u kampu jer kamperi traže ravan teritorij gdje mogu podići svoje šatore, gdje mogu spavati na ravnom", kazao je Žuženić.

I tako je ovom obožavatelju "fantasy" žanra zasvijetlila žarulja o robinzonskom naselju bez struje. Otac mu se primio sjekire i dlijeta. I niknulo je sedam kućica. Planiraju ih napraviti još jer mnogi žele spavati slatko poput patuljaka. "Skupa smo to sve napravili , nije neka prevelika filozofija", dodaje.

Ali jest mudrost - da ti netko u planini u listopadu plati za smještaj bez grijanja i struje. No, gosti nisu zahtjevni, dovoljan im je fenjer ili petrolejka, grije ih samo zemlja, termalna masa.

Gosti iz cijeloga svijeta šalju upite i za zimu. Mladi gazda pomalo zatečen. Kad sunce zalazi, u kampu se pali logorska vatra, nazdravlja s domaćinom i pogled usmjerava prema planini. Prizor je to koji će zasigurno ostati vječna uspomena ovim mladim Nijemcima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!