14:38 / 29.10.2018.

Autor: I.H./D.M./HRT

Hoće li Bandić tražiti fotelju u Vladi?

-

-

Foto: - / -

Što se tiče odnosa u vladajućoj većini, to ne znači ništa. O tome u ovome trenutku ne razgovaramo, niti je to tema vladajuće većine, odgovorio je Bačić na upite novinara u Saboru.
Bivša SDP-ovka Milanka Opačić nije ni potvrdila ni demantirala informaciju da prelazi u saborski klub stranke Milana Bandića. Ako se pokaže točnom - imat će 11 zastupnika, a već je s trenutačnih 10 najjači HDZ-ov koalicijski partner. Ta činjenica otvorila je pitanje hoće li Bandić za nekog od svojih tražiti fotelju u Vladi. Dogodi li se to, nakon HSLS-a, sad i HNS premijeru poručuju: ako Bandićevi ulaze, mi izlazimo iz koalicije. 

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je kako nema rekonstrukcije Vlade i da Bandić nije tražio razgovor na tu temu niti za to ima potrebe, te podsjetio kako su pred Vladom još dvije godine mandata. "Podebljanje broja zastupnika u Bandićevu Klubu jako puno govori o strankama i klubovima iz kojih dolaze ti zastupnici, koji dodatno pojačavaju Bandićev Klub. Što se tiče odnosa u vladajućoj većini, to ne znači ništa. O tome u ovome trenutku ne razgovaramo, niti je to tema vladajuće većine", odgovorio je Bačić na upite novinara u Saboru.Upitan što će odgovoriti ako Bandić zatraži mjesto u Vladi, Bačić je rekao da ne odgovarati na hipotetska pitanja 'što će biti ako bude'. "Ne sekiraju me motivi onih koji ulaze u Bandićev Klub, je li to zato da se ovaj mandat odradi do kraja i oni budu zastupnici jer inače ne bi. Meni je važno da je većina stabilna. Hoće li ona biti podebljana s jednim, dvoje ili troje zastupnika, nije relevantno. To što dio oporbenih zastupnika nije zadovoljan radom svojih klubova pa se zbog toga priključuju Bandićevom klubu, o tome i njihovim motivima ne želim špekulirati, ali pretpostavljam da je riječ o nezadovoljstvu vlastitom pozicijom u svom klubu ili stranci", ocijenio je Bačić. Naglasio je da "HDZ na pabirči po drugim klubovima". 

Čuraj: Ako Bandić uđe u Vladu, HNS je napušta

Saborski zastupnik HNS-a Stjepan Čuraj u ponedjeljak je najavio da HNS neće sudjelovati u Vladi ako u nju uđe Milan Bandić, a da će HNS-ovi potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak napustiti Vladu. "Mislimo da do toga ipak neće doći. Mi smo prije godinu i pol dana dali povjerenje Andreju Plenkoviću i ovoj Vladi i apsolutno ne očekujemo da će do toga doći. No, ako već idemo 'što bi bilo, kad bi bilo', aposlutno nema mjesta podršci Milanu Bandiću u Vladi niti njegovim suradnicima iz Neovisnih za Hrvatsku u Zagrebačkoj skupštini, rekao je Čuraj.Kosor: Ako Bandić uđe u Vladu, HSLS napušta koaliciju

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je u ponedjeljak, odgovarajući na upite novinara u Saboru, da će HSLS napustiti vladajuću koaliciju ako Bandić uđe u Vladu.  "Za razliku od drugih koalicijskih partnera, HSLS je HDZ-ov partner od prije izbora kada sam s Plenkovićem radio tu koaliciju za koju nitko tada nije vjerovao da će pobijediti na izborima. Tada smo se dogovorili da ćemo raditi poštenu Hrvatsku. Kada bi sada dopustili da se Vlada mijenja temeljem političke korupcije, to više ne bi bio naš dogovor. I dalje vjerujem da se to neće dogoditi, prije svega da Andrej Plenković to neće napraviti zbog sebe", izjavio je Kosor.Bandić ironično: Odustao sam zbog prijetnje Darinka Kosora

Milan Bandić
je čelniku HSLS-a Darinku Kosoru, koji je najavio da će uskratiti potporu Vladi ako Bandić uđe u nju, ironično poručio da zbog njegove prijetnje ozbiljno razmišlja da uopće ne participira u Vladi. "Možda smo i razmišljali o nekoj participaciji u Vladi, ali s obzirom na ovu njegovu prijetnju ozbiljno razmišljamo da uopće ne participiramo u Vladi, mislim da će to presuditi", rekao je Bandić na konferenciji za novinare o "Aktima gradonačelnika". "Ozbiljno smo o tome razgovarali na Klubu, ali nakon ovog članka sam otkazao sjednicu Kluba večeras, to me je pokolebalo. Pa neću srušiti koaliciju zbog toga, Kosor je prevažan čimbenik u koaliciji da bih se ja igrao", kaže Bandić.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!