Suci od ponedjeljka idu u bijeli štrajk, rade samo na hitnim predmetima

03.05.2023.

Zadnja izmjena 18:29

Autor: HRT

Hoće li biti bijelog štrajka na sudovima?

Hoće li biti bijelog štrajka na sudovima?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) odlučio je u srijedu da će od 8. do 19. svibnja suci raditi samo na hitnim predmetima što su "mjere upozorenja" zbog "izostanka dijaloga s izvršnom vlasti" o povećanju plaća.

U priopćenju nakon današnje sjednice upravni odbor UHS-a izvijestio je da ustraje kod zaključaka sa Zbora UHS-a od 31. ožujka i sjednice upravnog odbora od 25. travnja, nakon koje su objavili da ne prihvaćaju prijedlog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice o povećanju plaća.

Navode i da su odlučili o poduzimanju "mjera upozorenja" prema kojima "u razdoblju od 8. do 19. svibnja odgađaju sve radnje u prvostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima. U drugostupanjskim postupcima održavat će se sjednice vijeća, ali se odluke neće otpremati, osim također onih u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta".

Ističu da će za vrijeme trajanja bijelog štrajka suci biti na radnom mjestu i cijelo radno vrijeme obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti.

Priopćenje Ministarstva pravosuđa i uprave o plaćama pravosudnih dužnosnika


Ministarstvo pravosuđa i uprave Nacrtom prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika predložilo je povećanje osnovice od 8 posto za sve pravosudne dužnosnike i dodatno povećanje od 26,28 posto za pravosudne dužnosnike prvog stupnja.

Prijedlogom Zakona sucima i zamjenicima državnih odvjetnika na prvom stupnju primanja će nominalno porasti u prosjeku 513 eura u neto iznosu.

Radi objektivnog informiranja javnosti, ističemo da su izračuni temeljeni na podacima o isplaćenim plaćama za mjesec veljaču te prikazuju vjerodostojan i aktualan prikaz stanja i materijalnog statusa pravosudnih dužnosnika.

U postojećem sustavu pravosudnom dužnosniku prvog stupnja s najnižim radnim stažem isplaćena je plaća u iznosu od 1.512 eura neto, dok je pravosudnom dužnosniku prvog stupnja s najvišim radnim stažem isplaćeno 1.749 eura neto. Prosječna isplaćena plaća u prvom stupnju iznosi 1.648 eura neto. Od 1.006 sudaca na prvom stupnju samo 34 suca ima radni staž od 10 godina i manje, dok je prosječni radni staž na prvom stupnju 25 godina.

Predloženim Zakonom plaće svih pravosudnih dužnosnika će porasti, u okviru proračunskih mogućnosti. Plaće sudaca na drugom stupnju povećat će se u prosjeku za 241 euro, sudaca visokih sudova za 281 te sudaca Vrhovnog suda za 312 eura u prosječnom neto iznosu.

Inicijativu o uređenju plaća u pravosuđu pokrenulo je Ministarstvo pravosuđa i uprave krajem prošle godine i od početka procesa ima otvoreni dijalog sa svim dionicima. Održani su sastanci s predstavnicima sudaca prvog stupnja, predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca, Državnim odvjetništvom i Vrhovnim sudom kojima su predstavljeni svi prijedlozi Ministarstva. 

U Radnu skupinu uključeni su predstavnici svih razina sudova i Državnog odvjetništva te je na posljednjoj radnoj skupini većina članova podržala prijedlog izmjena i dopuna Zakona i nastavak rada Radne skupine na izradi cjelovitog sustava plaća pravosudnih dužnosnika.

Ističemo da će Radna skupina nastaviti raditi na otvorenim pitanjima indeksacije plaća, izjednačavanja županijskih sudaca s plaćama sudaca visokih sudova, stupnjevanja plaća, kao i na pitanjima vezanih uz druga materijalna prava.

Vladavina prava počiva na osiguranju pravne zaštite svih građana i jednakom pristupu sudu. Vjerujemo da će Vrhovni sud, kao najviši sud u Republici Hrvatskoj, poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se osigurala jedinstvena primjena prava i ravnopravnost svih stranaka u postupku.

Također, vjerujemo da će predsjednici sudova sukladno normativnim ovlastima organizirati uredno i pravodobno obavljanje svih poslova na sudu, odnosno osigurati redovan rad sudova.

Ministarstvo pravosuđa i uprave predloženi će zakon uputiti u zakonsku proceduru u hitni postupak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!