Obiteljski domovi u strahu od promjena

12.11.2021.

17:27

Autor: Ana Papec

Obiteljski dom u Varaždinu

Obiteljski dom u Varaždinu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Udruga obiteljskih domova protivi se novom prijedlogu Zakona o socijalnoj skrbi prema kojemu bi se u idućih 5 godina domovi trebali ukinuti. U Varaždinskoj županiji 26 je obiteljskih domova koji imaju više od 400 korisnika. Svi oni strahuju zbog najavljenih promjena - smatraju da će doći ili do smanjenja kapaciteta ili do golemih ulaganja.

Gospođa Ružica Damjanović prije dvije godine stigla je u ludbreški obiteljski dom. Kaže, ondje se osjeća kao kod svoje kuće i ništa joj ne nedostaje.

- Samo mjesto je prekrasno, ambijent, okolina, zrak i tišina u vanjskom dijelu, a unutranji je isto prekrasan, imamo kreativan život, kaže.

S njom se slaže i 77-godišnji Ivan. Usluga koju sada dobiva za njega je neprocjenjiva.

Potrebe za smještajem u obiteljskim domovima rastu iz dana u dan.

- Mi imamo na tjednoj bazi minimalno 3-4 upita za smještaj i to su najčešći hitni smještaji. S time da je sve više u zadnje vrijeme ljudi koji su s dijagnozama demencije, ističe vlasnica obiteljskog doma Ines Siladić.

Prema najavama resornog ministarstva, obiteljski domovi za nekoliko godina morat će se reorganizirati u ustanovu ili prijeći na udomiteljstvo. Novom prijedlogu zakona protivi se Udruga obiteljskih domova.

- Mnogi od nas taj posao rade u obiteljskim kućama gdje je nemoguće napraviti nekakvu transformaciju u ustanove, a zapravo udomiteljstva su isto financijski neisplativa, istaknula je predsjednica Udruge obiteljskih domova Jelena Huđek.

Najveća je potražnja za smještajem u županijskom domu u Varaždinu, koji može primiti najviše 360 korisnika.

- Čuvamo 10 mjesta za potrebe izolacije, a na isti način funkcioniraju i ostali obiteljski domovi. Tako da trenutno je smještaj nešto smanjen, a čak su 3 doma prestala raditi u ovo doba, naglasila je pročelnica UO-a za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Varaždinske županije Ljubica Božić.

Kako se crni scenarij ne bi dogodio i ostalima, u udruzi se nadaju da će postići dogovor s Ministarstvom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!