18:11 / 03.09.2018.

Autor: I.M./S.B./HRT

Hoće li DORH otkriti što se krije iza zaključanih Uljanikovih vrata

-

-

Foto: - / -

Prema navodima nekih medija Uljanik istražuje DORH, a ostalo je mnogo nerazjašnjenih detalja vezanih za rad brodogradilišta i Uprave.
Nakon gotovo deset dana radnici Uljanika, koji su u petak primili plaću, vratili su se na posao. Jutros je raspušten štrajkaški odbor i umjesto njega je osnovana koordinacija sindikata. 

Ostalo je mnogo nerazjašnjenih detalja vezanih za rad brodogradilišta i Uprave. Iz DORH-a je potvrđeno kako provjeravaju ima li kaznenog djela u poslovanju grupe. Detalji se ne otkrivaju jer su izvidi tajni.

Navodno je istragom obuhvaćena i tvrtka Arsenal Koncept.

Ona se krije iza zapuštenih željeznih vrata u Arsenalskoj ulici u Rijeci. Riječ je o tvrtki u tvrtki, to jest privatnom poduzeću smještenom na prostoru dioničkog društva "Uljanik". Vlasnici i članovi uprave su takozvanih Uljanikovih 14, a naziv tvrtke je Arsenal Koncept.

Zašto su direktori i članovi uprave osnovali vlastito poduzeće unutar onoga u kojemu su zaposleni? Iz Uljanika službeno odgovaraju: Tvrtka je osnovana da bi se velikom broju radnika koji nisu članovi sindikata omogućilo udruživanje u svojstvu malih dioničara. Upravo radi toga adresa je u Uljanik Grupi, no tvrtka nikad nije obavljala nikakve poslove, nije imala nikakvu gospodarsku djelatnost i nije koristila nikakav prostor, priopćeno je.

Sindikati pak kažu kako im je rečeno da je tvrtka koja je osnovana prije tri godine trebala služiti tomu da radnici mogu sudjelovati u eventualnoj dokapitalizaciji Uljanika. Nisu, kažu, znali da će biti riječ o isključivo direktorskoj tvrtki.

Osnovati vlastitu tvrtku unutar tvrtke koju vodiš, vrlo je dvojbeno, kaže novinar Paulo Gregorović koji je godinama pratio situaciju u Uljanik plovidbi i Uljaniku. Asocira ga, kaže, na slučaj Podravke. Prije nekoliko godina smo svjedočili uhićenju čelnih ljudi Podravke, od Damira Polančeca do drugih menadžera, koji su se upravo na taj način preko privatne tvrtke htjeli dočepati vlasništva ili nekog ugovora u Podravci, dodaje.

S kojim je namjerama osnovana tvrtka Arsenal Koncept, rasvijetlit će, ako za to bude političke volje, DORH. Ali u Uljaniku je ostalo još mnogo tajni i zaključanih vrata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!