Hoće li država pomoći građanima za ugradnju novih bojlera

16:43 / 11.11.2018.

Autor: E.L.S./A.G./HRT

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Stručnjaci smatraju da vlasti moraju osigurati "zelene mikrozajmove" ili neke druge vrste subvencija za gotovo 100.000 hrvatskih kućanstava.
Direktiva Europske unije o zabrani starih plinskih bojlera - počela je zadavati muke hrvatskim kućanstvima koja se griju na plin. Bruxelles je, naime, propisao da se moraju ugrađivati isključivo kondenzacijski bojleri. Iako su sigurniji - znatno su skuplji, a tu su i troškovi ugradnje... Osim toga - u zgradama ih svi moraju ugraditi da bi sustav funkcionirao. Zato je Hrvatska od Europske komisije zatražila odgodu primjene Direktive. Odgovor se još čeka.

Vlatka Dodlek
u svojoj ljekarni u Koprivnici plinski je bojler promijenila prije godinu dana. Kupila je tada najmoderniji model na tržištu. Uložila je desetak tisuća kuna. Bojler redovito servisira i ne vidi razlog zašto bi ga opet mijenjala. Pretpostavlja da bojler ne odgovara tim uvjetima koje je popisala EU, ali kupnja novog za nju će predstavljati veliki trošak za koji smatra da je nepotreban.

Hoćemo li morati zamijeniti plinske bojlere?

I mnogi drugi građani slažu se da je ugradnja kondenzacijskih plinskih bojlera izravan udar na njihove ionako siromašne džepove. Zbog toga je Hrvatska gospodarska komora zatražila odgodu primjene Direktive koju je donijela Europska komisija.

Odgoda ne znači odustajanje od zamjene starih plinskih bojlera. Jer to i nije jedini trošak. Treba pridodati uslugu ovlaštenog projektanta plina, dimnjačara i majstora. Svi se slažu, kondenzacijski plinski bojler mnogo je sigurniji. No problem je što dimovodni sustavi većine zgrada u nas, nisu spremni za njihovu ugradnju.

Na potezu su mjerodavna ministarstva koja bi trebala, drže stručnjaci, osigurati "zelene mikrozajmove" ili neke druge vrste subvencija za gotovo 100.000 hrvatskih kućanstava koja se griju na plin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!