12:42 / 02.03.2020.

Autor: B.A./HRT

Hoće li HAK izdavati prve vozačke? "Ja se nadam da to neće proći"

-

-

Foto: - / -

Mihelić kaže da u HAK-u mogu imati najbolju volju za zaštitu podataka, ali da to trenutno rade agencije čiji djelatnici prolaze sigurnosne provjere
Hoće li u budućnosti HAK od MUP-a preuzeti izdavanje prve vozačke dozvole? Stručne službe još uvijek traže zajedničko stajalište.

- Ja se nadam da to neće proći, rekao je Siniša Mihelić, predsjednik Sindikata sudionika u prometu, u današnjoj HRT-ovoj emisiji Studio 4.

- Nije problem da se preda zahtjev za vozačku dozvolu, samo je problem ako se tamo i izdaje dozvola, iz jednostavnog razloga što bi onaj gdje se polagao vozački ispit, gdje se vršilo ispitivanje, isti taj bi izdavao i vozačku dozvolu. 'Ajmo reći da neka to bude sve skupa u redu, ali se radi o zaštiti osobnih podataka koji bi na razini države trebali biti izuzetno osjetljivo pitanje, rekao je Mihelić.

Kaže da u HAK-u mogu imati najbolju volju za zaštitu podataka, ali da to trenutno rade agencije čiji djelatnici prolaze sigurnosne provjere.

- Imali smo slučaj Zagrebačke banke koja dva tjedna nije stavila na noge svoj sustav gdje su bili hakirani. Sad je samo pitanje mogu li ti autoklubovi biti 100 posto sigurni za bazu podataka, kaže Mihelić.

- Izmišljamo toplu vodu. U svim zemljama EU-a tamo gdje ne izdaje ministarstvo, izdaju agencije, dodaje Mihelić, ističući da je velika razlika između autokluba i agencije.

Mihelić upozorava da autoklub može naknadno promijeniti cijenu izdavanja vozačke dozvole.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!