Hoće li HDZ odlučivati o rošadama u SDP-u?

07.10.2020.

14:59

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik/IMS/B.A./M.Š./HRT/Hina

default error photo
Našem je članstvu dovoljno sukoba i nadam se da se oni neće nastaviti, istaknuo je Bauk.
Saborsku dramu nakon izbora u SDP-u malo tko je očekivao - kadrovsku križaljku novog predsjednika stranke Peđe Grbina njegovi su kolege zastupnici - odbili. Na vidjelo su isplivali stari problemi najveće oporbene stranke.

➡️ Bačić: Vrlo vjerojatno ćemo odbiti odluku o osnivanju povjerenstva
➡️ Predsjedništvo SDP-a preuzelo upravljanje Klubom zastupnika

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk poručio je u srijedu, nakon raskola u stranačkom Klubu zastupnika, kako se nada da je to posljednji put da se takvo što događa jer je članstvu dovoljno sukoba i nada se da se oni neće nastaviti.

- Stalno govorim da stranka ne može imati dva predsjedništva i dva glavna odbora, jedno na Markovu, a drugo na Iblerovu trgu, vodstvo stranke mora biti jedno, izjavio je Bauk novinarima u Saboru, dan nakon što je SDP-ov Klub zastupnika odbio prijedlog novog predsjednika Peđe Grbina o promjenama na funkcijama koje u Saboru pripadaju SDP-u.

Bauk: Teza o raskolu na dva SDP-a vrlo opasna

O mogućim sankcijama za "neposlušne" zastupnike nije htio govoriti jer je to stranačka stvar. Nije htio komentirati ni odnose u SDP-u budući da, kako je rekao, više nije član vodstva stranke.

Odgovarajući na opasku kako već drugi put imaju situaciju da je Klub zastupnika opozicija stranačkom vodstvu, Bauk je kazao kako misli da neće biti "treća sreća", već je ovo posljednji put da se takvo što događa.

- Našem je članstvu dovoljno sukoba i nadam se da se oni neće nastaviti, istaknuo je.

Tezu o raskolu na dva SDP-a ocijenio je vrlo opasnom, dodavši kako su imali primjer toga u prošlom sazivu Sabora, kada su počeli s jednim brojem zastupnika, a završili s drugim. Nada se da se to neće ponoviti.

- Mogućnost raspuštanja Kluba zastupnika, koja se u utorak uvečer spominjala, pitanje je za stranačko vodstvo, kazao je Bauk.

- Tajništvo Sabora sam obavijestio da je Predsjedništvo SDP-a donijelo odluku da Peđa Grbin bude predsjednik Kluba zastupnika, a Mirela Ahmetović, Siniša Hajdaš Dončić, Sabina Glasovac i ja budemo potpredsjednici te očekujemo da oni to provedu na službenim stranicama Hrvatskog sabora, dodao je.

"Druga imenovanja će uputiti Klub zastupnika, sukladno Poslovniku Sabora, a ne Predsjedništvo SDP-a. S obzirom na to da u Poslovniku Sabora piše da klubove osnivaju političke stranke", kaže Bauk, "nisam siguran da tajništvo Sabora treba arbitrirati u unutarnjim odnosima stranaka."

Bauk pretpostavlja da će novi predsjednik Kluba, čim tajništvo Sabora provede promjene, u vrlo kratkom roku poslati prijedlog novih kadrovskih rješenja iz redova SDP-a. Upitan hoće li to učiniti mimo volje većine zastupnika SDP-a, Bauk je odgovorio kako će se volja zastupnika SDP-a utvrđivati na plenarnoj sjednici.

Grbin u srijedu nije bio voljan komentirati sukob u stranci, samo se na Facebooku osvrnuo na izjavu Andreja Plenkovića, koji je kazao da su sukobi unutar Kluba SDP-a sada već kontinuitet. - Mi imamo problema, ali svoje probleme rješavamo, a ne trpamo ih pod tepih. Bolji je kontinuitet problema koji se rješavaju, nego kontinuitet nerješavanja korupcije, poručio je Grbin premijeru.

- Predsjednik stranke ima puni legitimitet da predlaže određene izmjene i promjene i ja ga osobno u tome podržavam, ali ne opet na način da se to radi preko koljena ili da se to radi na krajnje neprimjeren način, kaže Matko Kuzmanić, saborski zastupnik SDP-a.
Bačić zatečen prijedlogom SDP-a

O situaciji u SDP-u oglasio se i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, koji je novinarima rekao da je ostao zatečen prijedlogom SDP-a. Stranka ne može upućivati takve prijedloge u Sabor, nego to može samo Klub zastupnika ili se zahtjevi za neka imenovanja mogu podnijeti s određenim brojem glasova zastupnika, 40 za dužnost potpredsjednika Sabora i 15 za predsjednika odbora.

- Mi nismo partijska država. Stranke ne mogu biti predlagatelji ni zakona niti bilo kojih drugih odluka koje su vezane za rad Sabora. To po Poslovniku mogu samo klubovi zastupnika ili treba skupiti određen broj zastupnika. Čudim se da Grbin, koji je bio predsjednik Odbora za Ustav i Poslovnik upućuje u proceduru prijedlog koji, neću reći da izaziva podsmijeh, ali je apsolutno neprimjeren i nije ostvariv po zakonu ni po Poslovniku, kaže Bačić.

Naglasio je da HDZ nema namjeru biti arbitar unutar SDP-a. - To nam ne pada na kraj pameti. Kada Klub predloži te izmjene u odborima, o tome odlučuje Odbor za izbor i imenovanje i upućuje Saboru na glasanje, rekao je Bačić, naglasivši da mu je neprihvatljivo da SDP sada ovu situaciju prelama na leđima HDZ-a.

- Bauku sam rekao da vladajuća većina ne misli arbitrirati o unutarstranačkim odnosima u SDP-u. Neka si uzmu stanku od desetak dana i dogovore se da nas vladajuće ne dovode u situaciju da moramo arbitrirati o tome tko će biti u ime SDP-a šef nekog radnog tijela, kazao je Bačić, poručivši da HDZ neće raditi probleme ako predlagatelj izmjena bude Klub SDP-a.

Glasovac: Valjda neće HDZ odlučivati o rješenjima u SDP-u

Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac u srijedu je, dan nakon raskola unutar stranke, izrazila uvjerenje da Klub zastupnika neće doći u situaciju da se o stranačkim kadrovskim rješenjima odlučuje glasovima HDZ-a u Saboru.

Glasovac je Grbinov prijedlog za dužnost potpredsjednice Sabora nakon što je Rajko Ostojić stavio mandat u mirovanje i postoji mogućnost da je neki zastupnici SDP-a ne podrže, nego da bude izglasana glasovima HDZ-a.

- Do toga neće doći. To se nikada nije dogodilo i mislim da se nikada u SDP-u ni neće dogoditi. Nikada se nije dogodilo neovisno o tome što smo mislili o nekim rješenjima, uvijek smo na kraju poštivali odluke stranke i nikada nam se nije dogodilo da našu sudbinu predajemo u ruke našim ključnim političkim oponentima, sigurna je Glasovac.

- Uvjerena sam da u SDP-u može biti različitih mišljenja, čak i nečega što se naziva konfliktom, ali jamčim vam da ne nedostaje zdravog razuma i svijesti na što smo pristali kada smo ušli u stranku, poručila je potpredsjednica stranke.

- Dobro je da se ove stvari, ako se trebaju dogoditi, dogode na samom početku, ustvrdila je Glasovac na pitanje jesu li Predsjedništvo i Peđa Grbin u utorak navečer doživjeli poraz.

Kazala je da je očekivala drugačiji ishod na sjednici Kluba, dodavši da je pravo tih zastupnika tako reagirati. - Ali se nadam da su svjesni da to sa sobom nosi da ćemo se mi i u narednim danima morati ponovno baviti sobom, rekla je.

- Mislili smo da nakon unutarstranačkih izbora idemo drugim putem i da ćemo se posvetiti problemima građana, širenju ideje socijaldemokracije, ali očito neki smatraju da se i dalje trebamo baviti samima sobom, ustvrdila je Glasovac.

Od subotnje sjednice Glavnog odbora, kaže, ne zna što očekivati jer nije baba Vanga.

- Cijelo vrijeme zagovaram stav da trebamo biti kritični prema pojavama i radu kada smatramo da se ne radi dobro, ali isto tako i da moramo raditi. A ovo je na neki način pat-pozicija. On je imao pravo doći na sjednicu i izraziti svoje mišljenje, to nitko ne osporava, ali treba biti svjestan i onoga što to za sobom nosi i da onda opet moramo raspetljavati gordijske čvorove, odgovorila je Glasovac na pitanje o sankcijama za one koji se protive odlukama Predsjedništva, a među kojima je i bivši predsjednik Davor Bernardić.

Dodala je da je v.d. predsjednika Zlatko Komadina također predlagao neke stvari bez konzultacija s predsjedništvom Kluba i samim Predsjedništvom stranke te da su u Klubu sve to podržali, bez obzira na to što su mislili o tome.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!