Hoće li koronavirus usporiti gradnju Pelješkog mosta?

14.02.2020.

14:03

Autor: I.D./HINA

default error photo
Tvornica u kojoj se proizvode čelične konstrukcije trenutno ne radi zbog koronavirusa. Ako dođe do bilo kakvog prolongiranja roka na Pelješkom mostu, izvijestit ćemo javnost, rekao je Butković.
U Komarni na kopnu i u Brijesti na Pelješcu radovi teku normalno, ništa ne upućuje na probleme. Premda nitko od nadležnih ili radnika s gradilišta ne želi pred kamere, svi naglašavaju kako radovi idu prema planiranom.

Tvrtka koja proizvodi čelične konstrukcije za Pelješki most trenutačno je u Kini zatvorena zbog koronavirusa; a hoće li to usporiti gradnju Pelješkog mosta znati će se onda kada dođe na red postavljanje tih elemenata.

- "Epidemiolozi kontaktirali s kineskim radnicima koji grade Pelješki most"
- Rastu stupovi Pelješkog mosta, Kinezi čiste i Komarnu

- Kineski partner na izgradnji Pelješkog mosta nije zatražio produljenje roka za izvođenje radova zbog eventualnih poteškoća uzrokovanih koronavirusom, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.  Vidjet ćemo, ako dođe do bilo kakvog prolongiranja roka na Pelješkom mostu, izvijestit ćemo javnost, dodao je.- U ovom trenutku službeni zahtjev u Hrvatske ceste nije zaprimljen, a na samom gradlištu radovi se odvijaju. Izvođač radova je, naravno, poduzeo sve potrebne mjere kako ne bi došlo do potencijalne ugroze u zdravstvenom smislu, izjavila je glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić. Ipak, koronavirus itekako je zabrinuo odgovorne: brojni kineski radnici na gradilište su se vratili s proslave kineske Nove godine. Također, zbog prijetnje zaraze, do daljnjega su otkazana i putovanja prema Kini.

Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je u travnju prošle godine između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava. Predviđeni rok za izvođenje radova na sve četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom je 33 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao, dok je referentan rok Hrvatskim cestama za završetak svih radova 31. siječnja 2022..

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!