20:24 / 26.10.2019.

Autor: Iva Magušić Dumančić/J.L./D.M./Dnevnik/HRT

Hoće li nam računi za odvoz smeća biti veći?

-

-

Foto: - / -

Novost je da fiksni više ne ovisi o broju članova kućanstva, a i poslovni subjekti svrstavaju se u kategorije, neovisno o veličini.
Vlada je donijela novu uredbu o gospodarenju otpadom. Sva kućanstva trebala bi plaćati fiksni i varijabilni dio cijene odvoza. Novost je da fiksni više ne ovisi o broju članova kućanstva, a i poslovni subjekti svrstavaju se u kategorije, neovisno o veličini. Neka komunalna društva upozoravaju da je takav način formiranja cijene nepravedan i da se očekuju velika poskupljenja.

Zbog nepravednog načina obračuna komunalna društva Primorsko-goranske županije tražila su i ocjenu ustavnosti. Tvrde, zbog fiksnog dijela 60 posto kućanstava plaćat će veću cijenu odvoza otpada.

- Način obračuna kojim isti iznos plaća kućanstvo od jednog ili deset članova kućanstva i kojim isti iznos plaća hostel od pet soba i hotel od sto soba sasvim je suprotan onome čemu smo svi težili i mukotrpno radili na tome mjesecima, a to je pravednije plaćanje odvoza otpada za sve korisnike, poručuju.

Pravedniji za sve trebao bi biti varijabilni dio cijene - koji će ovisiti o količini bačenog smeća. U gradu Zagrebu zato su se počeli čipirati spremnici. "Da zaista znamo da je spremnik ispražnjen i da se evidentira kada i u koje vrijeme - to ćemo vidjeti na računima, kaže pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Fiksni dio određuje lokalna samouprava

Građani bi tako trebali utjecati na račune. Fiksni pak dio određuje lokalna samouprava. Gradonačelnik Milan Bandić izjavio je kako će se nastojati izbjeći povećanje cijena, ali i da zagrepčani proizvode otpad te da moraju platiti sanaciju. "Što prije budemo odgovorniji i prikupljali odvojeni otpad - manje ćemo plaćati, dodaje.

Zagrepčani su novom uredbom nezadovoljni. Jedni se bune, drugi pripremaju, a u Splitu našli su rješenje i odluku dočekali spremni. Splitska Čistoća, kaže dirktor Lukša Regjo, već primjenjuje način obračuna cijene tako da sva domaćinstva plaćaju isti, fiksni dio cijene, bez obzira na broj članova domaćinstva. Fiksni dio cijene mora osigurati pokrivanje troškova i nesmetano obavljanje usluge, a varijabilni dio ovisi o broju članova i broju mjesečnih odvoza, dodaje.Resorni ministar Tomislav Ćorić tvrdi da se odredbom želi primijeniti načelo "onečišćivač plaća". Smatra da onaj tko je uredbu dočekao nespreman - ima problem. Rješavanje je na čelnicima lokalnih jedinica i njihovim timovima, kaže Ćorić te dodaje kako postoji niz jedinica lokalne samouprave na koje donošenje uredbe neće utjecati.

Komunalna društva upozoravaju da nova odredba pogađa i poslovne korisnike jer su svrstani u sedam kategorija, koje ne ovise o veličini poslovnog subjekta.

Mirka Jozić i Marko Jelčić u Temi dana

U Temi dana o ovom problemu govorili su Mirka Jozić, pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša i Marko Jelčić, pomoćnik direktora za operativne poslove Eko Murvica Crikvenica.

Jozić je rekla da su ove izmjene i dopune omogućile kategorizaciju poslovnih subjekata. - Ovih 7 grupa omogućit će da će svi imati različiti fiksni dio cijene, što je dobro. Jako je važno da će od 1. siječnja Fond za zaštitu okoliša preuzeti financiranje prikupljanja i odvoza odvojeno prikupljenih sirovina, što bi moglo pomoći da cijene "ne odu u vis" ili da ostanu na sadašnjim razinama, rekla je.
Rast cijene usluge odvoza smeća ovisit će i o građanima i o Fondu, ovisno o tome koji će postotak on preuzeti. Apelirala je na odgovorno ponašanje, bolje odvajanje, jer naplaćivat će se jedino miješani komunalni otpad.

Povećanja fiksnog dijela cijene za nevjerojatnih 1400%?

Nedavno je u Crikvenici održan sastanak direktora komunalnih društava iz cijele županije, prikazane su projekcije po kojima će korisnicima doći do povećanja fiksnog dijela cijene za nevjerojatnih 1400%. Objašnjavajući na čemu su temeljeni ti podaci, Jelčić je rekao da je sustav u Crikvenici rađen tako da se razlikuje veličina korisnika, bez obzira je li riječ o kućanstvu ili djelatnosti. Do ovakvog rezultata došli su uračunavši u taj sustav izmjene i dopune Uredbe.

Nelogičnim smatra da su, npr. uslužni objekt brze prehrane i šoping centar u istoj kategoriju. " Govorimo o javnoj usluzi, a ona ne smije imati dobit. Cijena se kalkulira na sljedeći način: troškovi su pred nama i raspoređujemo ih na korisnike. Puno je pravičnije ako uzmemo u obzir veličinu korisnika. Dosadašnji sustav, smatra Jelčić, najbliže je tome.

Lanac restorana brze prehrane i šoping centar u istoj kategoriji?
 

Jozić je rekla da je izmjena omogućila da fiksni dio bude drugačiji, ovisno o djelatnosti subjekta, ne veličini i objašnjava: "Jedan lanac restorana brze prehrane i šoping centar sigurno ne idu u istu grupu, lokalna jedinica za koju davatelj javne usluge radi određuje kolika će biti minimalna javna usluga". Jelčić je samo rekao da Crikvenica od 2001. ima sustav sa čipiranim posudama i izdvajanjem otpada na kućnom pragu te da postoji razlika između veličine korisnika, bez obzira je li riječ o grupaciji kućanstvo ili novim grupacijama koje je Ministarstvo s izmjenama i dopunama napravilo. Koliko smo pripremljeni, vi sami zaključite, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!