17:05 / 23.07.2018.

Autor: HRT

Hoće li porezna reforma smanjiti iseljavanje?

Ilustracija za iseljavanje, foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ilustracija za iseljavanje, foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Porezno opterećenje na plaće u Hrvatskoj među najvišima je u Europi. Zbog toga gubimo kvalitetnu radnu snagu
Dok se čekaju konkretniji prijedlozi i razgovori oko porezne reforme, zaposleni s većim i s manjim primanjima slažu se da su porezna opterećenja na plaće i dalje velika, a visina plaće ključni je razlog i odlaska mnogih iz zemlje. S druge strane, poslodavcima porezni uteg na plaće znatno smanjuje konkurentnost na tržištu rada.

Porezno opterećenje na plaće u Hrvatskoj među najvišima je u Europi. Zbog toga gubimo kvalitetnu radnu snagu. Primjetno je to u svim poslovnim sektorima pa i u IT-ju.

Ako plaće ne budu rasle zemlju bi mogla napustiti i radna snaga u industriji.

Da bi se radnici zadržali, potrebno je smanjiti doprinose na plaće ili ukinuti stope od 36 posto u porezu na dohodak, smatraju poduzetnici.

Nastavak reformi mora ići i u smjeru rasterećivanja korporativnih poreza, snižavanja doprinosa na rad, poticanja investicija, pa tek onda razmišljati o nižem PDV-u, ističi stručnjaci.
Izmjene u poreznoj reformi trebale bi zaživjeti za pet mjeseci. Do tada se vladajući, poslodavci i sindikati moraju usuglasiti o smanjenju poreza i doprinosa kako bi se prije svega spriječio odljev zaposlenih iz zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!