18:47 / 10.11.2018.

Autor: T.V./HRT

Hoće li poslodavci radnike nagraditi većim božićnicama?

-

-

Foto: - / -

Povećanje neoporezivog dijela za nagrade radnicima poput božićnice, regresa ili trinaeste plaće s 2.500 na čak 7.500 kuna - trebalo bi pomoći u rješavanju gorućeg problema nedostatka radne snage u zemlji.
Već ovoga prosinca Vlada je, jučer donesenom posebnom uredbom, omogućila isplatu mnogo veće božićnice radnicima nego dosad. Povećanje neoporezivog dijela za nagrade radnicima poput božićnice, regresa ili trinaeste plaće s 2.500 na čak 7.500 kuna - trebalo bi pomoći u rješavanju gorućeg problema nedostatka radne snage u zemlji. Naravno, radnike sada najviše zanima hoće li njihovi poslodavci i iskoristiti ovaj Vladin dar. 

- Sindikati i poslodavci o proračunu: To je tek mali dio promjena
- Sirovica: Veći prihodi očekuju se zbog gospodarskog rasta
- Manji PDV na lijekove - viši neporezivi dio davanja poslodavaca

500-tinjak radnika požeškog proizvođača namještaja zadovoljno trlja ruke. Njihov poslodavac će iskoristiti mjeru da zaposlenicima na godišnjoj razini isplati i do 7 i pol tisuća kuna koje se ne oporezuju.

Mjera je, nada se direktor Spin Valisa, uvod u konkretnije mjere. "Smatramo da Vlada treba ići u oštrije i značajnije reforme, prije svega strukturne reforme kako bi mi mogli raditi konkurentniji proizvod, prije svega izvozni proizvod, rekao je Zdravko Jelčić, direktor Spin Valisa.

Konkuretniji proizvod priželjkuje i karlovački HS Produkt. U jednoj godini izveze oružja u vrijednosti preko 100 milijuna dolara. Za to im je iznimno važan zadovoljan radnik pa će ovu Vladinu mjeru, kažu, osjetiti svih 1600 zaposlenika. "Što se tiče HS Produkta, nijednu olakšicu koju je Vlada dala, neće HS Produkt zadržati za sebe, već će se sve preliti u primanja radnika, ističe Željko Pavlin, direktor HS Produkta.
 
Manjak radne snage itekako osjete ugostitelji. Problem više nije naći kvalitetne konobare, kuhare i pomoćno osoblje već naći radnike uopće. "Mislim da je to dobar put i da se konačno ova vlada mora ne samo deklarativno nego istinski opredijeliti za smanjenje i pomoć nama poduzetnicima, jer mi smo ti koji nosimo teret u ovoj zemlji i najviše se lomi preko naših leđa, kaže Stjepan Perić, ugostitelj iz Dubrovnika.

Vlada je, poručuje ministar Marić, ovom mjerom odgovorila na želje poslodavaca. Potez je sada, poručuju iz Vlade, na poslodavcima.

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja rekla je u središnjem Dnevniku HRT-a da su poslodavci zadovoljni donošenjem uredbe kojom se iznos neoporozivog dijela za nagrade radnicima povećava na 7.500 kn. "No ne smijemo se zavaravati da smo s ovom mjerom riješili problem. Plaće smo dosad isplaćivali iz unutrašnjih rezervi i odricali se investicija. Ovu će mjeru iskoristiti većina poslodavaca, no nisko profitebilne grane, gdje je prosječna plaća oko 4.000 kn, teško da će doseći famoznu broku od 7.500 kn ako se i sljedeće godine ne nastavi rasterećenje parafiskalnih nameta", rekla je Deranja.

Nije bila optimistična u komentaru o prijedlogu državnog proračuna za 2019. godinu. Vidimo rast prihoda, ali još već rast rashoda, rekla je. Želi li se promijeniti smjer kojim Hrvatska idemo, treba se dublje "zagrabiti" u rashodovnu stranu i nju početi smanjivati, dodala je. Smatra da će se to teško ostvariti s proračunom za 2019. koji je predstavljen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!