17:21 / 01.12.2019.

Autor: Silvana Skočajić/HRT

Hoće li se zabraniti rad nedjeljom u trgovinama?

-

-

Foto: - / -

Trgovci kažu kako zbog velike konkurencije moraju raditi nedjeljom, ali ih pak problem s nedostatkom radne snage potiče na dogovor da ipak svi prestanu raditi nedjeljom.
Prošlo je već 10 godina otkako je Ustavni sud drugi put donio odluku da se trgovcima ukine zabrana rada nedjeljom. No Sindikat trgovine, uz potporu dijela poslodavaca, traži da nadležne institucije napokon ograniče i reguliraju rad nedjeljom. Pozvali su i ministra gospodarstva da se uključi u rješavanje tog problema.

Vrata trgovačkog centra u Križevcima od iduće godine, nedjeljom, ostat će zatvorena. Zaposlenici - više nego zadovoljni.

Odluku da nedjelom ne otvaraju vrata svih 27 supermarketa nije bilo lako donijeti.

- Smatramo da zarada ne smije biti na prvom mjestu nego ćemo imati veliko zadovoljstvo rad s našim zaposlenicma - kaže Ivica Katavić, predsjednik Upravnog odbora KTC-a. Plaće radnicima neće se promijeniti.

Radnici u trgovini, njih 190 tisuća, nadaju se da će i drugi poslodavci slijediti ovaj primjer. Kažu, između veće plaće i slobodnih dana izabrali bi slobodne dane.

Inače, rad nedjeljom trebao bi se plaćati 35 posto više nego drugim danima. Neki pak poslodavci predlažu da naknada za rad nedeljom bude i 500 posto veća.

- Mi imamo mogućnost da ako želimo možemo raditi nedjeljom kao poslodavci ali opet da taj rad bude iznimno cijenjen na neki način, da bude takav da se moramo kao poduzetnici zapitati da li nam se isplati radit nedjeljom ili ne - kaže Marin Štenglin, član Uprave Peveca.

Trgovci kažu kako zbog velike konkurencije moraju raditi nedjeljom, ali ih pak problem s nedostatkom radne snage potiče na dogovor da ipak svi prestanu raditi nedjeljom.

- Vjerujem da ćemo se mi možda i bez Vlade dogovorit ali puno bi lakše bilo da se onda uvaže i sve posebnosti i sva zakonodavstva koja su to riješila na pozitivan način - smatra Drago Munjiza, član Upravnog odbora Lonia.

Analizom primjera drugih zemlja ovih dana bavi se i Ministarstvo gospodarstva. - Ja jesam za situaciju da se nedjelja kada je radna adekvatno plati, kolikim postotnim iznosima to je isto predmet razgovora i pregovora ali dok ne završimo s analitičkim pristupom tom problemu, mislim da je bilo kakva javna rasprava preuranjena - poručuje ministar i najavljuje da bi razgovori o novom modelu rada nedjeljom mogli započeti početkom 2020.

Kako regulirati rad nedjeljom u trgovinama - potpunom zabranom ili određenim modifikacijama? Dvojba je to koja postoji već dvadesetak godina. Sindikat trgovine, ovaj put uz potporu dijela poslodavaca, pozvao je Vladu, odnosno ministra gospodarstva Darka Horvata da se uključi u rješavanje tog problema jer sektoru trgovine, zbog nedostatka radnika, prijeti kolaps.

O reguliranju rada nedjeljom razgovaralo se u emisiji HRT-a Tema dana. Gosti su bili predsjednica Sindikata trgovine Zlatica Štulić i glavni direktor Emmezete Slobodan Školnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!