Hoće li središte Pule u ljeto 2022. biti bez prometa?

18.09.2021.

07:00

Autor: Ivana Nežić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Hoće li središte Pule u ljeto 2022. biti bez prometa?

Hoće li središte Pule u ljeto 2022. biti bez prometa?

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Godinama su mnogi zagovarali opciju zatvaranja grada za promet koji Puljanima, posebice u ljetnim mjesecima, ne dopušta normalan život. Dok jedni pozdravljaju inicijativu i planove nove gradske vlasti, drugi se brinu neće li to stvoriti još veće gužve u gradu.

- Zaboravite na ove prizore, od 1. svibnja 2022. gužve na ulazu u grad, ako je vjerovati novoj gradskoj vlasti- trebale bi biti samo ružno sjećanje!, izvještava Ivana Nežić, novinarka.


Ulazi u grad kontrolirat će se na tri točke. 


- To je već postojeće mjesto parkinga koje ćemo proširiti kod Mandrača na Valelungu, potom je to pozicija šoping centra iznad bolnice, i treća pozicija je Marsovo polje gdje već postoji Marsovo polje 2 parking, pojašnjava Filip Zorčić, gradonačelnik Pule.


U Puli je oko 38 tisuća automobila, na 58 tisuća stanovnika, tu je i okolica, a ljeti se taj broj penje u nedogled. Sljedeće godine u centar grada smjet će samo stanari. Svaki će automobil imati rezervirano svoje parkirno mjesto koje će plaćati Pula Parkingu. A kako će ostali do srca Pule? 


- Ovaj dio parkiranja na rubu grada i dolaska u grad je strancima sasvim prihvatljiv, a Puljani će se morati priviknuti na to zato što će zasigurno biti puno lakše komunicirati prometno, mi moramo koristiti naš javni prijevoz, ističe Zorčić.


U staru gradsku jezgru ulaz će biti zabranjen i kamionima. Dostava će biti ograničena na ranojutarnje sate.


- Godinama se priča da bi se trebalo neki poseban prostor osigurati za dostavu i taj prostor nije problem, ja vjerujem da će grad izvući rješenje, na jednom mjestu doći s kamionima dostaviti robu, rekao je Ivan Udović, ugostitelj, Pula.

 

Podijeljena su i mišljenja Puljana. 


- Grozno! Mislim kako će se taj promet organizirati ne znam, ali mislim da će biti još gore, rekao je jedan ispitanik. 


- Jako lijepo, nema gužve, a bit će malo problem treba riješiti parking, rekla je prolaznica.


Planira se izgradnja parkirališnih kuća, no najprije se mora zaviriti u novi gradski proračun.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!