07:12 / 13.03.2018.

Autor: B.S./HRT

Hoće li vladajuća koalicija preživjeti ratifikaciju Istanbulske konvencije?

-

-

Foto: - / -

O stanju u HDZ-u i poziciji premijera Andreja Plenkovića govorilo se u emisiji "U mreži Prvog".
Hoće li vladajuća koalicija preživjeti ratifikaciju takozvane Istanbulske konvencije? Novinar i politički komentator Dražen Čurić smatra da hoće. Situacija u HDZ-u po njemu nije toliko dramatična. Profesor na Fakultetu političkih znanosti Nenad Zakošek ističe da je novost to što je premijer Andrej Plenković ovaj put jasno istupio. 

Stalno mu se, objasnio je za emisiju "U mreži Prvog" Hrvatskog radija, prigovaralo da odgađa stvari, a ovaj put se izložio. Čurić kaže da je rasprava o Istanbulskoj konvenciji dimna zavjesa za najveću aferu u povijesti Hrvatske - Agrokor. Smatra da ju je HDZ isprovocirao kako bi skrenuo pozornost s Agrokora i ona je po njemu "paralelni kolosijek za Martinu Dalić".

Oporba, pojašnjava on, ima inicijativu izglasavanja nepovjerenja Martini Dalić, dok HDZ ima Istanbulsku konvenciju, a sve kako bi se zagušio javni prostor. "I u toj nekoj PR-ovskoj, spindoktorskoj borbi mislim da je zasad HDZ u prednosti", kaže on. Čurić misli da se u ratifikaciju ide sa sigurnim brojem glasova i sigurnim uvjerenjem da neće doći do raskola u HDZ-u. Smatra da neće biti tako velikih turbulencija i da neki ovo više koriste za pokazivanje mišića unutar HDZ-a te stvaranje pozicija za unutarstranačke izbore.

Zakošek najave saborskog zastupnika HRAST-a Hrvoja Zekanovića da će pokrenuti raspisivanje referenduma kojim bi se spriječila ratifikacija naziva "mahanjem praznom puškom". "Morali bi skupiti 4000 potpisa, a sumnjam da se hrvatski građani mogu za takvo nešto mobilizirati. Naravno da nikakvog referenduma neće biti", kaže on i dodaje da Hrast na račun trenutne rasprave oko Istanbulske konvencije iskorištava "pet minuta slave". Čurić pak dodaje - da je Zekanoviću toliko bitno nešto što ide protiv svih njegovih načela, on bi već danas izišao iz koalicije.

Zakošek misli da je došlo do raskola osobnih uvjerenja između Plenkovića i HDZ-ovih birača, ali da HDZ ne može bez Plenkovića. Ovim istupom on je, smatra Zakošek, stavio svoju poziciju na kušnju. Čurić pak misli da Plenković "nikada nije bio niti će biti gazda stranke kakvi su bili Ivo Sanader, Franjo Tuđman ili možda čak i Tomislav Karamarko". "Ali kada je njemu nešto bitno, primjerice kada je izbacivao Most iz Vlade ili sada Istanbulska konvencija, onda zna nametnuti liderske sposobnosti", ocjenjuje Čurić. To po njemu, dodaje, ne mora nužno značiti nešto dobro. Zakošek pak kaže da se tako jedan premijer treba ponašati.

Komentirajući ocjene da je Plenkovićev stav oko Istanbulske konvencije uvod u kandidaturu za šefa Europske komisije, Čurić kaže da je teško procijeniti hoće li se kandidirati, ali da se iz njegova političkog djelovanja može iščitati da jednog dana želi imati neku funkciju u Europskoj komisiji, možda čak i onu šefa. Zakošek pak misli da su medijski napisi o Plenkovićevim ambicijama u EK  još jedan pokušaj njegove diskreditacije. "Mislim da je on sada sto posto u svojim obvezama kao premijer ovdje, ali vjerujem da ima ambicija u EK", kaže Zakošek.

Čurić kaže da je teško reći hoće li ova Vlada izdržati do kraja mandata jer je nestabilna i ima tanku većinu. Zbog te slabašne većine Plenković nije, kaže, poduzeo reforme koje je trebao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!