18:13 / 22.10.2018.

Autor: M.F./HRT

Hoćemo li morati vratiti 220 milijuna kuna iz europskih fondova?

-

-

Foto: - / -

Da bi nas neznanje moglo skupo stajati, potvrđuje slučaj obnove jednog zagrebačkog studentskog doma.
Da bi nas neznanje moglo skupo stajati, potvrđuje slučaj obnove jednog zagrebačkog studentskog doma - 220 milijuna kuna nepovratno dobivenih iz europskih fondova možda ćemo ipak morati vratiti. Jer čini se da izravna pogodba s građevinskom tvrtkom Ivice Todorića, kao i najpovoljnija ponuda u Europi - ne prolaze.

U obnovu studentskih domova ušlo se uoči održavanja Europskih sveučilišnih igara. U ambiciozan se projekt trebalo upustiti najvećim dijelom novcem iz europskih fondova, u iznosu od 220 milijuna kuna, sve kako bi se nakon kratkoročnog smještaja sudionika Igara, uselili i u boljim uvjetima živjeli hrvatski studenti.

"Uprava SC-a koja je provodila i raspisala natječaj je zaključila da su svi ponuđači ponudili cijene izvođačkih radova koje su iznad tržišnih. Ravnatelj studentskog doma koji je tada bio ravnatelj je naklnadno  izjavio kako je tu bilo nekih sumnjivih udruživanja kako bi se podigla cijena i on je zbog toga taj natječaj poništio", kazao je za emisiju Labirint Frenki Laušić, novinar Jutarnjeg lista. Činilo se iz opravdanih razloga.

"Predmetni postupak javne nabave poništava se (...) jer je cijena najpovoljnije ponude veća od osiguranih sredstava za nabavu u svakoj od grupa predmeta nabave", stoji u službenoj odluci o poništenju.

Vrijeme i rokovi pritiskali su tadašnjeg upravitelja Peju Pavlovića pa je ušao u pregovore s dvije tvrtke. U izravnoj pogodbi posao je dobila Agrokorova Projektgradnja, koja je dala najpovoljniju ponudu. Bio je to veliki posao za Ivicu Todorića u građevinskom sektoru.

Završetak obnove studentskih naselja svečano je obilježen, Igre su završene, a u domove su se vratili studenti. No umjesto "happy enda", doznat će se dvije godine poslije, projekt kojim se hvalila politika državu bi mogao stajati milijune kuna. Više u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!