13:22 / 13.03.2019.

Autor: M.Š./Hina

"Hoću da mi se u Hrvatskoj pripadnici nacionalnih manjina dobro osjećaju"

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Plenković je rekao da je prilikom formiranje Vlade, namjerno htio da svi manjinski zastupnici u Hrvatskom saboru budu dio parlamentarne većine.
Premijer Andrej Plenković u srijedu je, komentirajući nedavno iznesene stavove SDSS-a o stanju u koaliciji, rekao da je njegova ambicija 2016. godine bila pokušati smanjiti polarizaciju u Hrvatskoj te da želi da se svaki pripadnik nacionalne manjine u Hrvatskoj dobro osjeća.

Na obilježavanju 25. obljetnice suradnje i partnerstva između Hrvatske i Svjetske banke, premijer Plenković komentirao je položaj SDSS-a u vladajućoj koaliciji kazavši da će za sve otvorene teme pričekati susret s predsjednikom te stranke, Miloradom Pupovcem. Dodao je da od 2016. godine ima plan smanjiti polarizaciju u hrvatskom društvu.

- Polarizacija je tada bila prevelika za društvo poput našega. Smanjenje polarizacije činim na svoj način, postupno, ali nemam dojam da za sve što radimo uvijek ima razumijevanja, rekao je Plenković.

Kazao je da je prilikom formiranje Vlade, namjerno htio da svi manjinski zastupnici u Hrvatskom saboru budu dio parlamentarne većine.

- To je bila moja ambicija, jer mislim da je to zdravo i dobro za naše društvo. Hoću im svima pružiti ruku, želim da žive na civilizacijskom dosegu 2019., izjavio je.

Tvrdi i da je Vlada prošle i ove godine značajno podigla financijska sredstva u proračunu za gospodarske aspekte, stambeno zbrinjavanje i rješenje infrastrukturnih pitanja manjinskih skupina.

- Hoću da mi se u Hrvatskoj svaki Rom, Talijan, Srbin, Bošnjak, Albanac, Čeh, Mađar, Slovak dobro osjeća. Hoću društvo u kojem većina, zato što je većina, ima tu širinu, slobodu i određenje da poštuje onoga tko živi s nama i da se dobro osjeća, rekao je i zaključio da to nije politika baš svih na političkoj sceni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!