HOD: Potrebna je staložena i kvalitetna reevaluacija događaja na riječkoj onkologiji

26.08.2022.

16:13

Autor: Hina/I.B.

liječnici

liječnici

Foto: Ilustracija / HRT

Hrvatsko onkološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora ocijenilo je da je potrebna staložena, mirna i kvalitetna reevaluacija događaja na riječkoj onkologiji, na kojoj su trima djelatnicama uručeni otkazi, s ciljem smanjivanja štete za riječku i hrvatsku onkologiju.

Iz HOD-a su se očitovali o izvanrednim otkazima predstojnici i dvjema medicinskim sestrama Klinike za radioterapiju i onkologiju riječkog KBC-a, ističući da im je žao zbog nemilih događaja na riječkoj onkologiji.

U vremenu velikog nedostatka kadra u onkologiji i velike potrebe za implementacijom Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, u vrijeme kad nam je potrebno zajedništvo i svaki djelatnik, kad je iskustvo i kontinuitet od presudne važnosti, dati izvanredne otkaze zbog pogrešno evidentiranih lijekova djeluje negativno na sve aspekte hrvatske onkologije, poručili su.

Bivša predstojnica Ingrid Belac Lovasić je, kažu, aktivna i vrijedna članica HOD-a te kroz svoj profesionalni život održava najveće standarde kliničke, znanstvene, akademske, kolegijalne izvrsnosti, morala, davanja i ljubavi prema pozivu i bolesnicima, te je "moralna i kliničko-znanstvena vertikala hrvatske onkologije.

Aktivno sudjeluje u mnogobrojnim aktivnostima HOD-a, imenovana je zamjenicom predsjednika Povjerenstva za izradu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka te je osobnim primjerom i neumornim radom dovela do njegove izrade, potom i financiranja iz EU fondova.

Otkazi neprimjereni opisu djela i neproporcionalni vremenu i prostoru

Iz HOD-a navode da o dvjema medicinskim sestrama ne mogu govoriti jer ih ne poznaju te da su uvjereni da je riječ o nesporazumu i neprimjerenoj reakciji, jer su one nastojale obavljati svoj posao na najbolji mogući način.

Kao članovi HOD-a ne možemo znati je li grešaka bilo. Ipak, u ovom slučaju držimo reakciju neprimjerenu opisu djela i neproporcionalna vremenu i prostoru u kojem se nalazimo, u kontekstu vjere da nitko od zdravstvenog osoblja nikad neće skrivati lijekove od potrebitih bolesnika te da je riječ o nesporazumu kojeg treba sagledati i pojasniti uz poštovanje svih uključenih.

Spomenuvši postavljanje osobe druge specijalizacije i bez iskustva u onkologiji na čelo riječke Klinike, iz HOD-a su naveli da takve funkcije trebaju obnašati osobe s dugogodišnjim iskustvom i izvrsnošću u onkologiji.

Bivša predstojnica Belac Lovasić, bivša glavna sestra Vlasta Predovan i medicinska sestra Dinka Milinković dobile su otkaz zbog višestrukih osobito teških povreda iz radnog odnosa, tj. neadekvatno skladištenih i skrivenih lijekova citostatika u podrumskim prostorijama.

Belac Lovasić je ocijenila da je sve što im se stavlja na teret konstrukcija i laž, motivirana osobnim interesima, a sve tri djelatnice poduprlo je više desetaka pacijenata te predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić.

Ravnateljstvo riječkog KBC-a priopćilo je da nije bilo zakonske alternative otkazivanju ugovora o radu trima djelatnicama, a suglasnost na otkaze i podršku Upravi dali su Nezavisni sindikat medicinskih sestara i Hrvatski liječnički sindikat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!