15:01 / 12.05.2021.

Autor: Hina/HRT

Hod za život u sedam hrvatskih gradova

Hod za život/arhiva

Hod za život/arhiva

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Šesti nacionalni Hod za život, obitelj i Hrvatsku održat će se ove godine u sedam gradova pod geslom "Za zaštitu svakog ljudskog života bez diskriminacije!", najavili su u srijedu u Zagrebu organizatori koji se zalažu za zakonsku zaštitu ljudskog života od začeća do prirodne smrti.


Osijeku, Zagrebu, Sisku, Splitu i Rijeci ove godine u akciji će se prvi put pridružit Slavonski Brod i Imotski. 


U subotu, 15. svibnja Hod će se održati u Osijeku, potom 22. svibnja u Slavonskom Brodu, 29. svibnja u Zagrebu i Imotskom, 12. lipnja u Sisku, te a na jesen u ostalim gradovima.


- Okupili smo se oko ove inicijative jer se svi zajedno zalažemo za zakonsku i svaku drugu zaštitu ljudskog života od začeća do prirodne smrti, rekao je na konferenciji za novinare ispred zagrebačkog HNK jedan od koordinatora Hoda za život Luka Hudinčec.


Podrška svim ženama


Žele dati o podršku svim ženama i brinuti za njihovu zaštitu jer statistike, upozorio je, pokazuju da se dvije trećine žena odluči za pobačaj zbog lošeg ekonomskog stanja i pritiska okoline.


- Uzalud su sva ljudska prava ako nam nije najbitnije ono prvo, a to je pravo na život svakog čovjeka, zaključio je Hudinčec, naglasivši kako žele osvijestiti građane da je svaki život bitan.


Za zaštitu svakog ljudskog života bez diskriminacije!


Koordinatorica zagrebačkog Hoda za život Andrea Kotnik kazala je da je svačija društvena odgovornost reći da se protivi prekidu života nerođenog života kao i prekidu života starijih članova.


- Stoga ovogodišnje geslo glasi "Za zaštitu svakog ljudskog života bez diskriminacije!", istaknula je Kotnik, poručivši kako svatko treba imati pravo na točne informacije jer je "znanost pokazala da ljudski život počinje začećem.


- Činjenica je primjerice da osam tjedna od začeća nerođeno dijete ima oformljene sve organe, da u desetom tjednu od začeća do kada je u Hrvatskoj dopušten pobačaj nerođeno dijete osjeća bol i ima oformljen otisak prsta, dok se 12 tjedna od začeća dijete se smije, kazala je.


Inicijativom žele potaknuti donositelje odluka na veći angažman u području obitelji, mladih, obrazovanja i radnih mjesta te da se majkama omogući fleksibilno radno vrijeme, ali i da svi građani koji odluče imati obitelj i djecu shvate da to mogu ako se poboljšaju ekonomski i društveni uvjeti.


Terezija Tržić, koordinatorica Hoda za život u Sisku rekla je da se posebno vesele jer će Siskom koji je krajem prošle godine pogodio strašan potres opet u ozračuju ljubavi i radosti hodati mladi i djeca, obitelji, djedovi i bake kako bi poslali jasnu poruku da je svaki život važan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!