11:09 / 04.10.2020.

Autor: Vijesti/IMS/P.F./HRT

Hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja

-

-

Foto: - / -

Među hodočasnicima su bili i ministri Tomo Medved i Mario Banožić te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj.
U nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici održano je 28. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja.

Među hodočasnicima su bili i ministri Tomo Medved i Mario Banožić te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj.

- Morali smo vodit računa o svim mjerama. Posjećenost nije kao što je bila do sada. Svjesno smo smanjili skoro upola brojku poštivajući mjere. Ne možemo dovesti nikoga u iskušenje da se prenosi infekcija s pripadnika na branitelje, policiju i vatrogasce, rekao je jedan od vojnih sudionika hodočašća.

- Nakon što smo donijeli zakon o hrvatskim braniteljima, po prvi puta smo donijeli zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu. Preostaje nam do kraja godine donošenje zakona o civilnim žrtvama. Nakon toliko godina obitelji civilnih žrtvama dobit će  mogućnost ostvarivanja svoga statusa, rekao je Medved.

Banožić je podsjetio da su hrvatski vojnici kroz cijelu povijest bili ti koji su branili i obranili kršćanski identitet i kulturu ovih prostora, a nerijetko i cijele Europe.

- Ovakav događaj zato predstavlja nedjeljiv dio identiteta i tradicije hrvatskog vojnika i hrvatskog naroda. Ponosan sam što i u ovo naše vrijeme Hrvatska vojska svojim primjerom potvrđuje tu nedjeljivu vezu našeg hrvatskog naroda i naše Gospe, rekao je Banožić.

Istaknuo je da Hrvatska vojska treba raditi na svojoj duhovnoj komponenti koju je nosila kroz Domovinski rat ali i kroz razvoj Republike Hrvatske.

Medved je rekao da Majku Božju mole da im podari snage i mudrosti, a poglavito da nas oslobodi od pandemije koronavirusa.

Zapovjednik hodočašća, brigadni general Perica Turalija istaknuo je da za pripadnike vojske, policije i branitelja dolazak na hodočašće predstavlja važan trenutak, prije svega kako bi se prisjetili svih prijatelja stradalih u ratu, ali i podijelili iskustava nakon rata i družili se u Mariji Bistrici.

Misu u crkvi na otvorenom Blaženog Alojzija Stepinca predvodio je vojni ordinarij u Hrvatskoj mons. Jure Bogdan koji je u propovijedi podsjetio da je mjesec listopad posvećen Gospi te kako je današnji dan prigoda da se sve misli i molitve predaju u ruke Nebeske Majke, posebno molitve za umnažanje vjere i prestanka pandemije koronavirusa.

- Svako vrijeme nosi izazove, očekivane, ali i one neočekivane. Epidemija koronavirusa zahvatila je i naše osobne živote, mnogi su zabrinuti, pitaju se što će biti s radnim mjestima, školama, bolnicama...srce je nemirno, misli lutaju, a koraci su nam kolebljivi, rekao je Bogdan, poručivši da je jedini čvrsti oslonac u Bogu koji je jedini i potpuni mir za naše misli i srce.

Podsjetio je i na današnji spomendan svetoga Franje čiji život započinje prihvaćanjem Boga i življenjem vjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!