11:41 / 12.08.2018.

Autor: HRT

Hodočašće mladih Gospi Sinjskoj

-

-

Foto: - / -

Više tisuća mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i ove se godine prigodom svetkovine Velike Gospe jučer zaputilo na tradicionalno 36. hodočašće Gospi Sinjskoj "Od Gospe do Gospe".
Više tisuća mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i ove se godine prigodom svetkovine Velike Gospe jučer zaputilo na tradicionalno 36. hodočašće Gospi Sinjskoj "Od Gospe do Gospe" kako bi zahvalili BD Mariji na majčinskom zagovoru te pokorom Bogu iskazali slavu.

Okupljanje je započelo ispred crkve Gospe od Otoka u Solinu sakramentom pomirenja, kojemu je pristupio veliki broj mladeži, a nastavljeno je molitvom krunice te euharistijskim slavljem koje je pred polazak na višesatno noćno pješačenje predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Pozdravivši svećenike i sve hodočasnike, mons. Barišić je izrazio radost što vidi toliko mladih koji hodočaste Gospi i uzdaju se u njezin zagovor. Govoreći o ovom hodočašću naglasio je da je ono uistinu vjerničko te je progovorio o važnosti vjere u životu svakoga vjernika. Naglasio je da je vjera svjetlo u tami noći i života, ona nam daje mogućnost i snagu da možemo ići naprijed.

I mi se poput Habakuka pitamo: što se ovo događa? Pravednik strada, a zločinci likuju? Mons. Barišić je naglasio kako imamo brojna „pitanja u osobnom životu, obiteljskom ali i društvenom koja želimo postaviti Gospodinu. On će nam na njih zasigurno odgovoriti i reći nam da će pravednik od vjere živjeti. Naša je vjera uvijek pomiješana s određenom dozom nesigurnosti i sumnje, malovjerja i nevjere, ali On neće iznevjeriti. Ako nam se čini da kasni njegov odgovor, pričekaj i imaj strpljenja. Doći će.“

Na kraju propovijedi podsjetio je na hod prema Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji će se u rujnu odviti na Gospinom Otoku pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti“. Istaknuo je kako nam vjere i nade treba da obitelj bude izvor života i radosti, da možemo biti svima primjer i poticaj.

Osvrnuvši se na brojne društvene poteškoće potaknuo je mlade da ne kritiziraju vrijeme skrštenih ruku jer samo čineći dobro mijenjamo ovo „vrijeme“, ovaj svijet.

Nakon misnog slavlja, za vrijeme kojega je pjevao Papa band, kolone mladih vjernika krenule su na hod dug 30-ak kilometara da bi Majci Mariji donijeli svoje nakane, molitve i pjesme.

Jutros se u dvorištu svetišta Gospe Sinjske okupilo više tisuća hodočasnika. Svi su zajedno sudjelovali u svečanomu bogoslužnomu slavlju, koje je predvodio generalni vikar mons. Miroslav Vidović. U propovijedi je mons. Vidović govorio o snazi hodočašća Majci Božjoj te o sakramentima kojima će okrijepljeni krenuti svojim domovima.

Čestitavši hodočasnicima što su izvršili svoj zavjet gvardijan samostana fra Petar Klapež je kazao da je njihova hodočasnička žrtva svjedočanstvo vjerničkog života i spremnosti na žrtvu te je nazvao hodočasnike srcem Splitsko-makarske nadbiskupije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!