Hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu

11.09.2022.

12:23

Autor: Dnevnik 1/HTV/HRT/D.S.

Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu

Zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Jučer i danas održava se 291. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu. Lani su hodočastili pod dojmom potresa i pandemije, a ove su se godine prijašnjim nevoljama pridružile nove - rat u Ukrajini, nestašice energenata te skupoća, objasnio je nakanu hodočašća pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski

U 9 sati održana je zajednička pobožnost križnog puta, a u 11 sati počela je misa koju predvodi zagrebački nadbiskup Josip Bozanić


- Zavjetna hodočašća uvijek su prilika obnove naših osobnih života i obnove Crkve, pritom spoznajemo da se vraćamo Bogu u ljubavi koji želi samo jedno, da živimo radosni i ispunjeni, vraćamo se Bogu i iznova doživljavamo koliko smo dragocjeni, rekao je u propovijedi kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup.


Korupcija je rak-rana našega društva


U svojoj se propovijedi Bozanić osvrnuo i na problem korupcije, naglasivši da je to rak-rana našega društva.


- Ljubav je pokretač otvorenosti otajstvu života, poštovanju začete djece. Ljubav je pokretač prihvaćanja i brige za svaki ljudski život. Ljubav koja je razapeta povezala nebo i zemlju najsnažniji je pokazatelj brige za dar zemlje, domovine, zajedničkoga doma koji trpi pod sebičnim prohtjevima zemaljskih gospodara koji ne čuju vapaj poniženih, gladnih i nemoćnih. Ti zemaljski gospodari umreženi su lancima, mogu se lako koristiti i vezama iz propalog režima, a ne prežu pred korupcijom, tom rak-ranom našega društva, rekao je.


Kao vjernici želimo se nadati da se društveni virus korupcije može pobijediti, ali to traži intenzivniji angažman svih, počevši od državnih i lokalnih vlasti do pojedinih građana. Naime, Bog je zemlju darovao svima, da se njome služimo, da je čuvamo i svojim djelima proslavljamo Stvoritelja, rekao je, uz ostalo, nadbiskup zagrebački Josip Bozanić.


Kardinal je podsjetio i da je 10. rujna prije 28 godina papa Ivan Pavao II., koji je imao jednu od ključnih uloga u međunarodnom priznanju Hrvatske, prvi put posjetio našu domovinu te održao misno slavlje u kojem je posebnu poruku poslao obitelji i mladima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!