Hojski za HTV: Na dopunske izbore nacionalnih manjina bitno je izaći

02.10.2021.

19:55

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Slaven Hojski, član Državnog izbornog povjerenstva u Dnevniku HTV-a

Slaven Hojski, član Državnog izbornog povjerenstva u Dnevniku HTV-a

Foto: Dnevnik / HRT

Sutra se u Hrvatskoj održavaju dopunski izbori nakon što na redovitima u svibnju u nekim lokalnim jedinicama nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina, i to: srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske, ali ni Hrvata u općinama Borovu, Trpinji i Jagodnjaku. Izbori će se održati u 11 županija, 16 gradova i 47 općina, a za ukupno 90 vijećničkih mjesta natjecat će se kandidati sa 108 kandidacijskih lista.

U Dnevniku HTV-a gostovao je član Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski. Rekao je da pravo glasa ima oko 130.000 pripadnika nacionalnih manjina i oko 870 birača pripadnika hrvatskog naroda u mjestima gdje su Hrvati u manjini i gdje biraju jednog vijećnika.

Objasnio je da sutra glasuju samo pripadnici nacionalnih manjina koji su se u registru birača izjasnili kao takvi i oni koji imaju prijavljeno prebivalište u mjestima za koja su raspisani izbori.

Izlaznost će, dodao je, biti manja, ona je veća na velikim izborima.

- Ovdje motiv treba biti ono što gradska i općinska vijeća rade, odnosno koje su im nadležnosti, smatra.

Naglasio je da oni odlučuju o svim krucijalnim temama u gradovima ili općinama. Vrlo je važno da birači izaberu svog predstavnika u predstavničkim tijelima, da taj predstavnik rješava ne samo prava manjina i njihove probleme, već da rješava probleme cijele lokalne zajednice, dodao je.

Izbori će se održati u više od 70 lokalnih jedinica. Hojski je rekao da je razlika u odnosu na 2017., kada smo poslije lokalnih izbora u svibnju, na jesen imali 5 izbora, a sada 77 jer se u prosincu promijenio Zakon o lokalnim izborima.

Procjenjuje da će izbori stajati oko 10 mil. kn, a nakon izbora će morati vidjeti koliki su materijalni troškovi i koliko će koštati naknada troškova izborne promidžbe. U prosincu će podatke znati točno.

Osvrnuo se na epidemiološke mjere pod kojima će se izbori održati. Rekao je da su uvjeti isti kao i u svibnju i da je sve objavljeno na njihovim stranicama. Pozvao je birače da imaju svoju masku, da koriste dezinficijens, drže razmak, budu što kraće na biralištima i da ponesu svoju kemijsku olovku.

Vjeruje da će sutra do 21 sat svi rezultati biti obrađeni. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!