'Holokaust se najprije očitovao kroz govore'

25.01.2019.

08:03

Autor: D.M./HRT

default error photo
Polaganjem vijenca na Mirogoju, te minutom šutnje na plenarnoj sjednici, Sabor se pridružio obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.
Polaganjem vijenca na židovskom dijelu groblja Mirogoj, te minutom šutnje na plenarnoj sjednici, Sabor se pridružio obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

- Bozanić: Ističemo istinu o strahotama Jasenovca i drugih logora


U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković - ispred skulpture Mojsija na židovskom dijelu Mirogoja - položili su vijence.Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku sjednice obratio se se zastupnicama i zastupnicima, nakon čega je minutom šutnje odana počast svim žrtvama holokausta.

- Holokaust se može ponovno dogoditi i može se dogoditi svugdje. Naša je obaveza, osim sjećanja i slušanja - djelovanje, da bi to spriječili. Vodilja nam trebaju biti 'Pravednici među narodima' - koji su znali razlikovati dobro od zla i koji su svjesni opasnosti pomagali židovskom narodu. Među je dosad znanih 117. To su bili ljudi različitih vjera i političkih usmjerenja. Svatko od nas može biti 'Pravednik među narodima' - to znači da ne smijemo biti pasivni sudionaici nečeg neprihvatljivog, kazao je Gordan Jandroković

- Humanističke vrijednosti slobode, pravde, tolerancije i poštivanja drugog čovjeka i njegovih prava temelj su suvremenih demokracija kojima se moramo boriti protiv mržnje, nesnošljivosti, rasizma i ksenofobije, neznanja, poricanja istine i govora mržnje. Moramo stalno imati na umu holokaust nije počeo ubijanjem. On se najprije očitovao kroz govore. Potom je prešao u na kršenje temeljnih ljudskih prava. Na vrhuncu svog zlog zamaha pretvorio se u najokrutniji genocid, dodao je. 

Obilježavanje i na Židovskome groblju na Kozali u Rijeci, uz učenički recital u čast Lei Deutsch - darovitoj židovskoj djevojčici koja je umrla 1943. - u posljednjoj deportaciji hrvatskih Židova u logore smrti.

Uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća, prema židovskoj tradiciji na spomenik žrtvama holokausta položeni su kamenčići.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!