12:11 / 01.11.2018.

Autor: HRT

Holy: Suludo je što RH ne organizira uzgoj medicinske konoplje

-

-

Foto: - / -

Je li Hrvatska napravila korak prema legalizaciji marihuane u rekreativne svrhe poput Kanade - pitali smo u "Studiju 4" naše gošće Mirelu Holy i dr. Željku Josić.
Hrvatska je posljednjih godina izbila u sam vrh država EU-a po uzgoju i proizvodnji konoplje, a sastojci nekada zabranjene biljke na hrvatskom se tržištu nude u craft pivu, kavi, keksima, ulju i brojnim kozmetičkim proizvodima. Je li to korak prema legalizaciji marihuane u rekreativne svrhe poput Kanade - pitali smo naše gošće Mirelu Holy i dr. Željku Josić, saborsku zastupnicu HDZ-a.

Holy je na početku rekla da je apsolutno za legalizaciju marihuane - i u medicinske i u rekreativne svrhe.

Dr. Josić je rekla da je s medicinskog stajališta njezina struka apsolutno za medicinski kanabis i da je to legalizirano u Hrvatskoj i može se koristiti. "No u rekreativne svrhe još nije odobrena", istaknula je.

Holly je rekla da ne razumije zašto nema političke volje za uvođenje marihuane u rekreativne svrhe. "Naime, brojna istraživanja, njih više od 700, medicinskih učinaka kanabisa pokazala su da ima pozitivne utjecaje na tretman određenih bolesti. Dakle, ne želim govoriti da je marihuana lijek, ali može pomoći u tretmanu pojedinih stanja poput karcinoma, multiple skleroze i drugih autoimunih bolesti upravo zbog kanabinoidnog sustava koji postoji u ljudskom tijelu i, naravno, THC-a te ostalih kanabinoida koje sadrži i marihuana i industrijska konoplja, a mogu blagotvorno utjecati na zdravlje. Mislim da je odgovornost čovjeka koji ima minimum empatije da pomogne drugima i mislim da je vrlo tužno što se uopće ne ide u tom pravcu. I ne bih se složila s kolegicom da je marihuana u medicinske srhe u Hrvatskoj lagalizirana, jer ona u stvari to nije. U Hrvatskoj se ne proizvodi marihuana. Dopušten je samo uvoz pripravaka iz drugih država i mogućnost da se pripremaju galenski proizvodi od marihuane, ali to dosad nije slučaj. Iako bi po mojem mišljenju, primjerice Imunološki zavod, vjerojatno mogao ići u smjeru oporavka kada bi dobio od države "monopol" na proizvodnju i uzgoj pripravaka marihuane.

Dr. Josić je rekla da se ne bi složila s Holy. "Našim je pacijentima medicinska marihuana dostupna. Naravno, u određenim medicinskim indikacijama kao što je rekla gospođa Holy, ali i na liječničku preporuku. Nažalost, u Hrvatskoj se nije toliko koristila. Ne znamo još zašto. Je li to zato što pacijenti nisu dovoljno informirani o tome, zato što liječnici nisu toliko preporučivali ili je riječ o cijeni. Kad se radi o industrijskoj konoplji, imamo je u većini proizvoda. Jučer je na sjednici Vlade prihvaćena izmjena Zakona o suzbijanju zluporabe droga gdje se sad neće koristiti samo sjeme. Može se dalje rabiti u autoindustriji, kozmetici".

Holy je navela primjer muškarca koji boluje od leukemije i raka prostate, a koji je zatražio od svoje onkologice da mu prepiše marihuanu - no odbila je. "I to, nažalost, nije jedini slučaj". Osim toga, navela je i kako je u hrvatskim ljekarnama nestalo tih pripravaka jer su nabavile samo određene količine zbog visoke cijene. Paci jenti kažu da im količine koje mogu dobiti preko recepta nisu dovoljne da bi osjetili blagotvoran učinak", naglasila je. 

Holy je navela slučaj jednog onkološkog pacijenta kojem je doktorica, uz napomenu da mu to ne bi smjela reći - preporučila da si kupi te proizvode na crnom tržištu s obzirom na to da su mnogo jači.

"Zbog toga mislim da je suludo da Hrvatska ne organizira uzgoj medicinske konoplje. To treba biti pod državnom kontrolom. Imunološki zavod mogao bi dobro odrađivati proizvodnju i trebalo bi, naravno, proizvoditi na organski način jer morate imati potpunu kontrolu nad kvalitetom tog proizvoda", istaknula je.

Holy je naglasila da ne bi razdvajala marihuanu i industrijsku konoplju jer su to različite podvrste jedne biljke. "Marihuana i općenito konoplja zabranjena je zbog ekonomskih razloga određenih industrija. To se proširilo na cijeli svijet jer je to bila UN-ova konvencija koja se pomalo interpretirala na način kako je to odgovaralo određenim industrijama. Meni je jako drago što ste krenuli s inicijativom izmjene zakona. Kako bi se omogućilo iskorištavanje stabljike industrijske konoplje, jer je to fenomenalna industrijska biljka od koje se može napraviti između 25 i 75 tisuća proizvoda. Bivša Jugoslavija bila je među vodećim državama u proizvodnji konoplje. Imali smo jednu fenomenalnu vrstu,  Fleischman, koja je, nažalost, iskorijenjena zbog te mahnite kampanje protiv konoplje", rekla je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!