13:16 / 15.01.2021.

Autor: P.F./HRT

Horvat: Četiri tvrtke kreću u rušenje, paralelno natječaj

-

-

Foto: - / -

Što je prije moguće uvest će se te četiri tvrtke na teren u organizirano uklanjanje zgrada, a paralelno se ide u novi natječaj zbog poštovanja zakona, rekao je.
- Krećemo u ustrojavanje dislociranog ureda Ministarstva. Koristit ćemo prostor zajedno sa Središnjim državnim uredom za stambeno zbrinjavanje, a priključit će se i građevinske inspekcije. Na jednom prostoru koncentrirat ćemo sve one koji imaju bilo kakvu nadležnost u postupku uklanjanja, obnove ili gradnje novih objekata na potresom porušenom području, rekao je u Petrinji, nakon sastanka s predstavnicima tvrtki koje će uskoro početi s rušenjem objekata koji se ne mogu obnavljati, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

➡️ 
Potres - iz minute u minutu
➡️ Horvat za Dnevnik HTV-a: Za obnovu nakon potresa pribavljeno oko 12 milijardi kuna

Ministar se tako sastao s predstavnicima tvrtki Euroco, TGT-Adriatik, Graditelj svratišta i Joning, kao ugovornim izvođačima, a kako bi se utvrdila točna procedura oko uklanjanja teško oštećenih građevina na potresom pogođenom području, izvijestili su iz Ministarstva.

- Građevinska inspekcija ima okvirni ugovor s četiri izvođača koji mogu  promptno uklanjati objekte koji su prijetnja ljudskim životima. Što je prije moguće uvest će se te četiri tvrtke na teren u organizirano uklanjanje zgrada, a paralelno se ide u novi natječaj. Unatoč želji da se što prije i brzo uvede građevinska operativa u rušenja, moraju se poštovati standardi i zakoni, dodao je.

- Sve one zgrade (obiteljske kuće, višestambene zgrade, stambeno-poslovne i poslovne zgrade) koje danas imaju crvenu markicu nisu za rušenje. Postoje razni uvjeti zbog kojih imaju crvenu markicu. One zgrade kojima je uništena statika i koje se ne mogu obnavljati, uz crvenu markicu, dobit će odluku o rušenju, istaknuo je Horvat.

- One zgrade koje su dobile crvenu markicu zbog opasnosti od urušavanja susjednih zgrada ili drugih elemenata, kada se uklone prijetnje, one će sigurno postati žute pa će se obnavljati, ili i zelene, pa se možda i neće morati obnavljati, dodatno je objasnio Horvat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!