16:46 / 23.05.2018.

Autor: D.M./HRT/Hina

Horvat: HEP-u ne treba privatizacija, već dobar partner

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski Odbor za gospodarstvo sa šest glasova 'za' i jednim suzdržanim podupro je Darka Horvata za novog ministra gospodarstva.
Sa 7 glasova 'za' i 2 glasa 'protiv' saborski Odbor za Ustav podržao je imenovanje Tomislava Tolušića za potpredsjednika Vlade. Nakon sjednice Odbora za Ustav - Saborski Odbor za gospodarstvo sa šest glasova 'za' i jednim suzdržanim podržao je Darka Horvata za novog ministra gospodarstva. O njima se na plenarnoj sjednici Sabora neće raspravljati, nego će se glasovati u petak.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku saslušanja poručio je kako je siguran da će Darko Horvat svojim angažmanom pridonijeti gospodarskoj politici Vlade, daljnjoj fiskalnoj konsolidaciji, provođenju strukturnih reformi i privlačenju investicija. Horvat ima potrebno iskustvo i u ovakvim okolnostima spreman je prihvatiti odgovornost ministra gospodarstva, rekao je Plenković. Očekujem da Horvat dobije potporu i da nakon izglasavanja prione poslu zajedno s drugim članovima Vlade", dodao je premijer.

Darko Horvat, bivši ministar obrta i poduzetništva u Vladi Tihomira Oreškovića, smatra da HEP-u ne treba privatizacija, nego dobar partner s obzirom na investicijski potencijal. Pravog strateškog i efikasnog partnera, napomenuo je, treba i Ina koja nije izolirani otok. Treba što prije krenuti s projektom plutajućeg LNG terminala, rekao je Horvat, a o brodogradnji, dodao je, ne zna mnogo, ali zna da taj sektor mora "iskočiti iz kolosjeka državnih jamstava".

Kad je riječ o LNG terminalu, Horvat smatra da "kada o jednom projektu razgovarate 30 godina i želite ga bez obzira na političku opciju koja je na vlasti, onda danas nema političara koji je protiv takvog projekta". "Hrvatskoj i zbog strateškog i geopolitičkog utjecaja treba LNG. Hoće li u startu biti komercijalno isplativ, vjerojatno neće. Trebat će nam sigurno godina ili dvije da se tržište Hrvatske, a pogotovo regije, pripremi i navikne na takav proizvod te stoga što prije treba krenuti s plutajućom varijantom".

Za Lex Agrokor na pitanje HNS-ova zastupnika Stjepana Čuraja rekao je kako je "od početka smatrao da kao odgovorna stranka i netko tko u ovom trenutku vodi Vladu ne možemo stajati po strani, gledati i čekati, a rezultat toga je Zakon o izvanrednoj upravi za koji misli da je polučio efekte koji su spasili najveće trgovačko društvo u Hrvatskoj".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!