11:50 / 28.08.2018.

Autor: HRT

Horvat: Isplata plaća do petka radnicima Uljanik Grupe prioritet je Vlade

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gradonačelnik Pule Boris Miletić i istarski župan Valter Flego sastali su se u Zagrebu s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom koji je potvrdio kako je prioritet Vlade isplata plaća do petka za radnike Uljanik Grupe.
Gradonačelnik Pule Boris Miletić i istarski župan Valter Flego sastali su se u Zagrebu s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom  koji je potvrdio kako je prioritet Vlade isplata plaća do petka za radnike Uljanik Grupe.

Također, ministar je naglasio kako sve odluke Vlade trebaju biti usklađene s europskom direktivom u segmentu brodogradnje, priopćeno je iz Ureda istrarskog župana. 

- Radnici Uljanika - ostavka nije dovoljna, prosvjed se nastavlja
- Predsjednik Uprave Uljanika u priopćenju potvrdio ostavku
- Štrajk u 3. maju do isplata plaća 

Miletić i Flego rekli su kako će vjerovati najavama tek kad plaće sjednu te istaknuli da inzistiraju na dugoročnom rješenju.

U međuvremenu je stigla i potvrda sastanka u Bruxellesu na koji će gradonačelnik Miletić i župan Flego sutra hitno otputovati. Za Uljanik treba naći dugoročno rješenje. Plaće su trenutno apsolutni prioritet, ali treba naći održivo rješenje koje će prekinuti agoniju radnika i održati brodogradnju. Uspjeli smo dogovoriti sastanak u europskoj krovnoj Udruzi za brodogradnju i sutra hitno putujemo u Bruxelles, a Vlada neka izloži konkretan plan za spas Uljanika i brodogradnje, rekao je Miletić.

Župan Flego poručio je pak kako je ključno zadržati brodogradnju kao stratešku granu gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Zato država mora osigurati Jamstveni fond kako bi brodogradnja mogla biti dugoročno održiva i profitabilna. Na taj način ćemo očuvati i što veći broj radnih mjesta, zaključio je Flego.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!