13:56 / 08.07.2019.

Autor: HRT/Hina

Horvat : Na sjednici Vlade u Čakovcu sigurno će biti potpisano najmanje 15 ugovora

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vladi je iz Međimurja poslano 119 projekata, od toga 21 županijski, a ostalo su projekti gradova i općina.
Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je nakon kolegija gradonačelnika i načelnika Međimurske županije, održanog u vezi sa sjednicom Vlade 25. srpnja u Čakovcu, kako od 119 projekata predloženih Vladi "neki zasad nisu izvedivi" te da će se sigurno potpisati najmanje 15 ugovora.

U sklopu pripreme sjednice ministar Darko Horvat rekao je da neke od projekata očekuje potpisivanje ugovora, a da neki zasad nisu izvedivi.

- Ima određenih projekata koji u ovom trenutku jesu želje, ali ni u proračunu ni u bilo kojem strukturnom fondu, odnosno natječaju, nemaju izvorište. Bojim se da takvi problemi u ovom trenutku neće moći biti riješeni, ali ovo nam je vrlo dobar pokazatelj koje se inicijative događaju u Međimurskoj županiji, izjavio je ministar.

Dodao je da je "u ovome trenutku u visokoj fazi projektiranja financiranja europskih projekata 2021.- 2027. i da će upravo  projekti iz Međimurske županije biti put vodilja kako programirati to financijsko razdoblje da onda i načelnici i gradonačelnici mogu aplicirati u takve infrastrukturne projekte i realizirati ih ne županijskim, ne državnim novcem, već novcem Europske unije", rekao je nakon koordinacije Horvat.

Najavio je da će na sjednici Vlade u Čakovcu biti potpisano najmanje 15 ugovora. Nije precizirao o kojim je ugovorima riječ i kolika je njihova vrijednost.

Zadovoljan sastankom i koordinacijom bio je i međimurski župan Matija Posavec, koji je sastanak ocijenio produktivnim.

- Prijavili smo dosta točaka, očekujemo puno kako bismo se mogli dalje razvijati i od strane općina, gradova, naravno, to znači razvoj cijele naše županije. Ima dosta projekata, ima dosta očekivanja i vjerujem da će biti koordinirano i pripremljeno sve u najboljem redu, rekao je župan, te zaključio da bi potpisivanje tih projekata značilo novi razvojni ciklus u Međimurju.

Inače, sjednica Vlade održat će se u bivšoj vojarni u Čakovcu, gdje su i Tehnološko-inovacijski centar te Međimurska palača turizma, koja je uređena i otvorena potkraj prošle godine.

Horvat: HDZ i HNS i dalje u koaliciji

Budućnost koalicije HNS-a i HDZ-a je pitanje za čelne ljude koalicijskih partnera, rekao je Horvat.

Sastanak je predviđen za sutra, a nakon toga i hrvatska javnost i mediji dobit će sve relevantne informacije, ističe Horvat. O nagađanjima o izglednom odlasku i HNS-a i Kuščevića iz Vlade, rekao je da se danas puno toga nagađa.

HDZ-ov ministar gospodarstva smatra da svog stranačkog kolegu, ministra uprave Lovru Kuščevića kojeg mediji prozivaju zbog niza afera u Nerežišćima, može braniti kao i do sada.

Afere koje su potaknute 2007., 2008., 2009. godine, sve one kaznene prijave kojima se kolega Kuščević do sada bavio pa su odbijene, potenciranje raznih insinuacija, predviđanja i nagađanja nisu ono što predviđam ja i ono što predviđamo mi u politici, kazao je Horvat.

Dodao je da nakon relevantnih odluka određenih hrvatskih institucija i na temelju takvih stavova i rješenja slijedi pravovremena i pravilna reakcija politike.

Posavec: Na sutrašnjem sastanku će se "puno toga riješiti"

Međimurski župan HNS-ovac Matija Posavec nije želio govoriti o tome što očekuje od sutrašnjeg sastanka koalicijskih partnera, kao ni o tome što će HNS učiniti ako premijer Plenković odbije njihov zahtjev za Kuščevićevu ostavku.

To su sve pitanja 'što bi bilo, kad bi bilo'. Mi ne znamo kakav će biti stav, kakva će biti odluka, to su samo nagađanja. Zato treba sjesti, treba razgovarati i donijeti konačnu odluku. Možda će sutra sve biti u redu pa će sve ovo o čemu sada razgovaramo pasti u vodu. Bilo bi dobro pričekati sastanak koji je predviđen za sutra na njemu će se, vjerujem, puno toga riješiti, rekao je Posavec.

Smatra da HNS nije pogriješio kada je javno zatražio ostavku ministra Kuščevića prije razgovora s premijerom.

- HNS apsolutno nije ništa pogriješio što se ovoga tiče i mislim da je dobro, da treba uvijek kritički upozoravati i govoriti o stvarima koje nisu dobre. Jer onda bismo mogli govoriti da su svi mediji pogriješili koji su upozoravali na to i koji su zapravo pisali o tome posljednjih tjedana, kazao je Posavec.

Dodao je da se u hrvatskoj politici mora postaviti granica.

- Moramo vidjeti dokle postoji granica, vratiti povjerenje naših građana u politiku. Dokle god ja budem dio lokalne, nacionalne ili bilo kakve druge politike, branit ću te vrijednosti. Ja moram biti tu za nultu stopu tolerancije na bilo kakve primisli da uopće netko tko je visoki državni dužnosnik radi nešto, pa čak neću reći nezakonito, nego ono što spada u sukob interesa ili u domenu političke odgovornosti koja može štetiti nekomu u politici, rekao je Posavec.

Potvrdio je i da on neće biti na sutrašnjem sastanku koalicijskih partnera, a HNS će predstavljati predsjednik stranke Ivan Vrdoljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!