19:36 / 22.08.2020.

Autor: Tema dana/B.A./HRT

Horvat o obnovi Zagreba i državnoj imovini

-

-

Foto: - / -

Horvat je istaknuo da je metodologijom Svjetske banke šteta procijenjena na nešto više od 86 milijardi kuna.
Darko Horvat, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, u večerašnjoj je HRT-ovoj emisiji Tema dana govorio o obnovi Zagreba nakon potresa koji se dogodio prije pet mjeseci.

Čeka se drugo čitanje, odnosno izglasavanje zakona o obnovi.

Horvat je istaknuo da je metodologijom Svjetske banke šteta procijenjena na nešto više od 86 milijardi kuna.

Napomenuo je da su se svjesno odlučili ići u dva čitanja te da nije bilo potrebe za hitnu proceduru za ovako bitan zakon, ali da su paralelno radili na osiguranju izvora financiranja.

- Mi danas imamo negdje oko 1,2 milijardi eura, rekao je Horvat.

Ministar je naveo da će Fond solidarnosti pokriti mali dio obnove te da će u prioritetima koje on pokriva moći zbrinuti 300-tinjak građana koji ne mogu u svoje domove i žive u studentskom domu, na čemu se, kako je rekao, intenzivno radi, na nekoliko smještajnih kapaciteta, a financirat će se i smještaj.

- Nadam se da ćemo mi sve to uspjeti riješiti do 15. rujna kako bismo kolegama iz Studentskog centra dali priliku da u 15-ak dana te sobe dovedu u useljivo stanje, rekao je Horvat.

Na pitanje možete li kao ministar jamčiti da će do početka zime svi građani Zagreba imati kakav-takav krov nad glavom, grijanje i toplu vodu Horvat je odgovorio da se krovovi, dimnjaci, zabatni zidovi i kondenzacijski bojleri u ovom trenutku rade i saniraju inicijativom onih kojima su se dogodila oštećenja.

- Za to je država osigurala 100 milijuna kuna u proračunu, 41 milijun kuna na proračunskim stavkama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, rekao je.

- Siguran sam da ćemo do zime napraviti sve da ljudima koji imaju takvu vrstu oštećenja prvenstveno osiguramo izvore financiranja, velikim dijelom to i jesmo, a da se onda jedan dio i tih radova prizna kao opravdani trošak u trenutku kad dođe do konstrukcijske ili cjelovite obnove, rekao je Horvat.

Govoreći o državnoj imovini, odnosno tvrtkama s državnim udjelima, rekao je da za ona trgovačka društva koja su zapala u poteškoće pragmatičnom odlukom treba ili naći stopostotnog vlasnika ili taj imovinski portfelj iskoristiti za nešto drugo. Na pitanje ima li Croatia Airlines budućnost odgovorio je potvrdno.

Horvat je rekao da je činjenica da veliki broj predmeta stoji na sudovima te da su imovinsko-pravni odnosi velika kočnica stavljanja državne imovine u portfelj aktivne imovine, ali i iskoraku prema gospodarskom rastu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!