10:04 / 14.10.2019.

Autor: P.F./HRT

Horvat odgovorio na Bandićevu prijetnju

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Foto: - / -

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je danas premijeru Andreju Plenkoviću da klub kojemu je na čelu neće podići ruku u Saboru sve dok se učiteljima i nastavnicima ne podignu plaće 6 posto.
Predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić poručio je premijeru  da napokon mora podvući crtu i biti državnik. Rekao je da zastupnici njegova kluba u Saboru neće dignuti ruku ni za jedan Vladin prijedlog - dok se ne prihvati zahtjev sindikata i koeficijenti učitelja i nastavnika ne povećaju za 6,11 posto.

- Božinović: Vlada je spremna na sve političke izazove

- Nastavak štrajka, reagirala ministrica

Ubrzo je stigao odgovor ministra gospodarstva Darka Horvata o Bandićevom uvjetovanju podrške vladajućoj koaliciji.

- Kada krenete u politiku s uvjetima i nemate fleksibilnost u pregovorima onda to nikad ne ispadne dobro. Siguran sam, bez obzira na to što ulazimo u predizborno vrijeme, da će i kolegica Divjak i kolega Bandić iznaći toliko snage da u transparentnom i vrlo fleksibilnom pristupu ovoj tematici budu na relaciji onoga što Vlada u ovom trenutku predlaže. A Vlada predlaže samo i isključivo ono što državni proračun more istrpjeti. Prije nekoliko dana smo skočili na ljestvici globalne konkurentnosti za 5 mjesta i najveći doprinos tome su stabilne javne financije. Dozvoliti da sada u predizborno vrijeme narušimo bilo kakvim mehanizmima tu financijsku i fiskalnu stabilnost, mislim da bi bilo politički nemudar odnosno vrlo loš korak. Toga je svjestan i kolega Bandić, toga su svjesni i naši koalicijski partneri. Nikakvih uvjeta u ovom trenutku ne bi trebalo biti. Ono što je činjenica jest da su dijalog i ponudu koju je Vlada stavila na stol neprihvaćanjem prekinuli sami sindikati. Sindikati se uvijek na jednu realnu osnovu mogu vratiti u komunikaciju. Rekli smo vrlo jasno što u ovom trenutku proračun može. Mislim da je to vrlo prihvatljivo i potpuno realno, rekao je Horvat.

Komentirao je i poruku Milana Bandića premijeru Plenkoviću preko medija da se treba ponašati državnički i podvući crtu.

- U politici se nikad poruke ne šalju preko medija. U politici ozbiljni političari sjedaju za stol i iznađu rješenje. Želimo li kvalitetno rješenje ono će se dogoditi za pregovaračkim stolom u sklopu realnih mogućnosti državnog proračuna, rekao je Horvat.

Na pitanje može li Vlada opstati bez ruku kluba Milana Bandića Horvat je odgovorio - "nije nužno."

- Vlada se ne miri s bilo kakvim ultimatumima i uvjetima. Konačna instanca su uvijek novi izbori pa neka građani sami odluče koga žele i tko može preuzeti kormilo nad vođenjem države, rekao je Horvat.Milan Bandić prethodno je uputio javni poziv čelnom čovjeku vladajuće koalicije i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

-  Pozivam javno premijera, ja nikad javno ne govorim ali sad moram nakon ovih presica prošli tjedan, poručujem da - ili će se povećati plaće učiteljima i nastavnicima 6 posto, ili neće biti ove vlade. Jer što prije to napravi, neka ne muče ni vas ni nas, neće ruku dići nitko u klubu stranke kojoj sam na čelu dok se to ne napravi - rekao je Bandić pozdravljajući prisutne na otvorenju stručnog skupa učitelja produženog boravka osnovnih škola, dodavši kako pozdravlja premijerovu odluku da je "suprotno stavu ministrice prije godinu dana ili 8 mjeseci morala provesti odluku o besplatnim udžbenicima za osnovnu školu na njegov prijedlog.

Poručio je premijeru da već danas "podvuče crtu, urazumi ministricu" te da prenamjenom sredstava od milijardu kuna koju je ministrica trenutno raspisala za informatičku opremu, 400 milijuna preraspodijeli za plaće učiteljima i profesorima te da "riješi ovu agoniju".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!