Horvat: Odluka Vlade o Uljaniku nakon ocjene plana restrukturiranja

06.09.2018.

11:05

Autor: P.F./HRT

default error photo
Kad dobijemo informacije ruši li predloženi plan restrukturiranja Uljanik grupe postulate tržišnog natjecanja, onda će Vlada donositi odluke, rekao je ministar gospodarstva.
U Vladi se iščekuje sutrašnji dolazak povjerenice Europske komisije zadužene za tržišno natjecanje Margrethe Vestager. Nadaju se da će od nje dobiti prvu reakciju na program restrukturiranja Uljanika čija je Uprava za strateškog partnera bila izabrala Danka Končara. Prema predloženom planu restrukturiranja, od potrebnih 584 milijuna eura, doprinos države iznosio bi 352 milijuna eura.

Kad dobijemo informacije ruši li predloženi plan restrukturiranja Uljanik grupe postulate tržišnog natjecanja, onda će Vlada donositi odluke. Ako sve ovo uđe u deseti mjesec, postoje modaliteti po kojima se mogu isplatiti tri minimalne plaće za radnike Uljanik grupe, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. ovom trenutku analiziramo četiri moguća modela što dalje s brodogradnjom u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, istaknuo je Horvat, dodavši da će odabir modela ovisiti i o stavu Bruxellesa o Uljaniku. 

Odgovarajući na pitanje novinara, Horvat je izjvio kako u ovom trenutku ne zna za Vladin plan restrukturiranja Uljanika i da je jedini plan koji je vidio onaj koji je Uprava Uljanika, zajedno sa svojim konzultantima i odabranim strateškim partnerom, izradila i svojedobno dostavila i Vladi. Premijer Andrej Plenković je napočetku današnje sjednice Vlade rekao da će se u predstojećim danima tražiti rješenja koja će omogućiti održivost hrvatske brodogradnje, no pritom će se voditi računa o  glavnom smjeru politike Vlade, a to je fiskalna konsolidacija i smanjenje javnog duga.

Marić: Treba očuvati stabilnost javnih financija

Ministar financija Zdravko Marić nije se na pitanje novinara htio izjasniti o tome je li sklon da Uljanik grupa ide u predstečajnu nagodbu, kazavši da će Vlada o tome raspraviti. Ponovio je da je uloga njega i Ministarstva financija očuvanje interesa poreznih obveznika i održavanje stabilnosti javnih financija, na čemu je u protekle tri godine mnogo napravljeno. Vezano za razne scenarije koji se tiču Uljanika, Marić je podsjetio da je jučer iznio onaj najgori mogući koji uključuje otkazivanje narudžbi za izgradnju četiriju brodova. Tada je kazao da iznos jamstava, za koja postoji velika vjerojatnost da će biti aktivirana, doseže gotovo 70 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!