20:18 / 31.07.2018.

Autor: HRT

Horvat: Oliver je bio sveto trojstvo glasa, duše i klavira

-

-

Foto: - / -

More emocija kojima smo svjedočili ovih dana, riječi kojima su se opraštali od ovog barda hrvatske glazbe oni koji su ga poznavali i oni koji nisu, ujedinili su Hrvatsku u osjećaju gubitka.
Iz splitske gradske luke prema Vela luci u pratnji brojne flote otišao je katamaran na zadnje putovanje Olivera Dragojevića. More emocija kojima smo svjedočili ovih dana, riječi kojima su se opraštali od ovog barda hrvatske glazbe oni koji su ga poznavali i oni koji nisu, ujedinili su Hrvatsku u osjećaju gubitka.

U temi dana o Oliveru je govorio glazbeni kritičar Hrvoje Horvat.


"Oliver Dragojević je bio sveto trojstvo glasa, duše i klavira. Čovjek koji je ostavio iza sebe neizbrisiv trag i zapravo nas sve to što je napravio u tih 50 godina, dovodi u neugodnu situaciju da ljudi to pokušavaju nekako objasniti s "dvi, tri riči". Ostavio je jako puno toga iza sebe i to je nenadoknadiv gubitak. To znači da smo već prije ovoga znali "koliko je vridio i koliko je to sve skupa vridilo".

Horvat je govorio kako je tekla Oliverova karijera i suradnja s drugim glazbenicima. "Volio je riskirati i radio je ozbiljne projekte koje su pomicale stvari prema naprijed", istaknuo je.

"Davne 1987. Dražen Vrdoljak je skovao frazu za Olivera - "Kozmički Dalmatinac". Čini mi se da je on bio puno više od toga i puno širi. Tek će se u idućim godinama vidjeti koliko će nam faliti i kolika je ta zaostavština s glazbenicima s kojima je surađivao. Pogotovo će glazbenici znati koliko će im faliti jer je bio poznat po tome da je uživao u suradnjama i probijanju nekih novih granica", rekao je Horvat.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!