11:45 / 05.09.2019.

Autor: V.K./P.F./Hina

Horvat, : Radnici 3. maja idući bi tjedan mogli dobiti plaće

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je u četvrtak uoči sjednice Vlade da bi radnici 3. maja tijekom sljedećeg tjedna mogli dobiti prve isplate plaća.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da bi radnici 3. maja tijekom sljedećeg tjedna mogli dobiti prve isplate plaća te dodao i da je noćas Uprava brodogradilišta potpisala ugovor za završetak novogradnje 733 kanadskog naručitelja Algoma. 

Rekao je da će isplatama plaća prethoditi sklapanje sporazuma 3. maja s Hrvatskom brodogradnjom - Jadranbrodom u ponedjeljak ili utorak, pa bi uz suglasnost Hrvatske brodogradnje tijekom sljedećeg tjedna mogle krenuti i prve isplate.

Podsjetio je da je nakon što je većina vjerovnika pristala na sporazum po kojem bi im se 15% potraživanja isplatilo iz novog kredita 3. maja, dok za preostalih 85% tražbine pristaju na dvogodišnju odgodu, Nadzorni odbor HBOR-a dao zeleno svjetlo da se osigura 150 milijuna kuna, sukladno Vladinoj odluci o davanju uvjetnog državnog jamstva toj kompaniji.

- Još nam nedostaje, da bi se pokrenuo proces, sporazum između onih koji će nadzirati transfer novca, a to je Hrvatska brodogradnja - Jadranbrod, i onih kojima će ti novci biti isplaćivani, dakle 3. maj. Nikakvog raspolaganja novaca na račun 3. maja ili Hrvatske brodogradnje - Jadranbrod neće biti. Uz monitoring i uz analizu Hrvatske brodogradnje, dat će se suglasnost za svaku pojedinačnu isplatu svih onih potpisanih potraživanja, dakle iznos od 15 posto, što je preduvjet da bismo račun deblokirali i stavili brodogradilište u punu funkciju, rekao je Horvat.

Na pitanje podmeću li hrvatski porezni obveznici ponovno leđa za brodogradnju odgovorio je negativno. 

- Ne, takvu poruku šalju oni koji nisu dionici takvog procesa. Niti lipe ili kune neće faliti iz proračuna, sav taj novac koji smo namijenili za završetak brodova u Rijeci unutar dvije godine bit će vraćen u proračun, a zarada koju smo projicirali u iznosu od 5 milijuna eura ostat će na računu 3. maja, zaključio je.

Kučan: Kredit bi mogao biti operabilan već idući tjedan

Na konferencji za novinare, Edi Kučan, direktor 3. maja,  naglasio je da je kredit riješen kako bi se mogla izvršiti deblokada računa i započeti proces proizvodnje. Drugi zadatak je da se do iduće sjednice Vlade pripreme svi dokumenti kojima bi se mogao osnažiti ugovor za Algomu koji su potpisali jučer nešto prije ponoći.

- Kredit bi mogao biti operabilan već idući tjedan. Plaće su nam prvi prioritet, a zatim i naši vjerovnici s 15 posto potraživanja uz potpis sporazuma, rekao je Kučan.

Butković ovlašten za sklapanje sporazuma s 3. majem

Vlada je ovlastila ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića za sklapanje sporazuma s brodogradilištem 3. maj oko modela otplate nepodmirene naknade za koncesiju.

Nepodmirena dospjela naknada za koncesiju riječkom brodogradilištu 3. maj, na dan 30. kolovoza 2019. godine, iznosi 5,86 milijuna kuna, od čega glavnica iznosi 5,44 milijuna kuna, a kamate 419.800 kuna.

- Sporazum s 3. majem regulirat će model otplate na način uplate 15% utvrđene nepodmirene naknade u roku od 30 dana od dana potpisa sporazuma, dok će se naknadno do 31. kolovoza 2021. godine urediti model namirenja preostalih nenaplaćenih 85% dospjele, a nepodmirene naknade za koncesiju, rekao je Butković.

Buduća koncesijska naknada redovito će se podmirivati.

Kompletni granični dug Fortenova će isplatiti u iduće četiri godine

Horvat je kazao i kako jučerašnja odluka Privremenog vjerovničkog vijeća Fortenova grupe o refinanciranju roll-up kredita nije trebala imati apsolutno nikakvu korelaciju niti uvjetne pozicije glede plaćanja graničnog duga te kako vjeruje da će se kompletni granični dug isplatiti u sljedeće četiri godine.

Istaknuo je kako je jučerašnja odluka, odnosno potvrda refinanciranja kredita iznosa 1,2 milijarde eura po daleko drugačijim i povoljnijim uvjetima nego je taj kredit u prvom trenutku bio odobren od tadašnjih kreditora.

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora u srijedu je većinom glasova - s tri glasa predstavnika financijskih vjerovnika, a protiv dva predstavnika dobavljača, izglasovalo refinanciranje roll-up kredita.

Horvat je podsjetio kako je do sada Agrokor, odnosno Fortenova isplatila dobavljačima oko 530 milijuna eura starog i jedan mali dio graničnog duga.

Na pitanje kako se stječe dojam da staje na stranu Uprave Fortenove, Horvat je rekao kako je polemika na čijoj je on strani potpuno nepotrebna.

- Ja sam i na strani dobavljača i na strani Uprave. Ja sam na strani procesa i moj zadatak kao ministra gospodarstva je imati uvid u to kojim kontinuitetom se proces događa da bi bili svjesni činjenice i relevantnih uvjeta potrebnih da se proces dovede do kraja, zaključio je Horvat.

Suglasnost za radove na izgradnji pristaništa u Luci Osijek

Na sjednici Vlade prihvaćen je i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Lučke uprave Osijek o sklapanju ugovora o javnoj nabavi za radove na izgradnji pristaništa za putničke brodove u Osijeku sa zajednicom ponuditelja - Sokol iz Vinkovaca i Hidrogradnja iz Osijeka, u vrijednosti od 12,49 milijuna kuna s PDV-om.

Ministar Oleg Butković rekao je da je Lučka uprava Osijek za potrebe pristajanja putničkih brodova u Osijeku trenutno koristi pristan koji je u privatnom vlasništvu.

- Obzirom na povećanje putničkih brodova najavljenih u ovoj godini, oko 80 brodova u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 37, Lučka uprava Osijek, koja je nadležna za prihvat brodova, ishodila je sve potrebne dozvole za izgradnju novog putničkog pristaništa. Početak radova očekuje se po potpisivanju ugovora tijekom rujna, a planirani završetak do kraja 2019. godine, naveo je Butković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!