11:32 / 12.09.2018.

Autor: I.M./HRT

Horvat s Norvežanima i Kanađanima o Uljaniku

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uljanikov račun je blokiran, brodogradilište gubi poslove, radnici su sve nervozniji, a vremena za pronalaženje rješenja sve je manje.
Uljanikov račun je blokiran, brodogradilište gubi poslove, radnici su sve nervozniji, a vremena za pronalaženje rješenja sve je manje. Sutra se u Puli održava sjednica Vlade samo s tom jednom temom, a o tome se danas raspravlja i na užem kabinetu koji se sastao u Banskim dvorima. Prije sutrašnje sjednice, premijer Andrej Plenković u Uljaniku će se sastati s predstavnicima radnika i Uprave.Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat danas se sastao i s norveškim naručiteljima."Razgovaramo s potencijalnim investitorima i od Uprave izabranim strateškim partnerom, pojavljuju se i drugi dionici zainteresirani za brodogradnju. Nemojte nas tjerati u donošenje nerezonskih odluka koje bi mogle imati teške posljdice", poručio je Horvat.

Horvat: Tri broda bit će otkazana

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je kako će konačno rješenje za Uljanik premijer predstaviti vrlo skoro. Na sjednici Vlade koja će se sutra održati u Puli bit će predstavljena povijest hrvatske brodogradnje i trenutno stanje, na temelju kojega će Vlada u idućih nekoliko dana odlučiti što i kako dalje, istaknuo je. Odgovarajući na upit za što Uprava Uljanika traži dodatnih 100 mil. eura, Horvat je rekao kako je u ovom trenutku plan restrukturiranja težak 584 milijuna eura. Participacija Vlade prema prvom modalitetu, koji Bruxelles smatra prevelikim, jest 60%, kaže Horvat, dodajući kako bi za Komisiju poželjan modalitet bio 50% Vlada, a 50% strateški partner.Ministar Horvat kazao je kako bi se da bi se u procese oko Uljanika aktivnije trebala uključiti i Adris grupa s obzirom na to da ima dionice Uljanika. Adris grupa je priopćila kako je usredotočena na postojeće poslove u kojima ostvaruje rast svih ključnih pokazatelja poslovanja, a nada se da će Uprava Uljanika i strateški partner, uz pomoć nadležnih ministarstava, naći rješenje za održivost hrvatske brodogradnje i Uljanika. Dodaju kako su svojedobno, s početkom krize u Uljaniku, pomogli ovu tvrtku, očekujući da će se pronaći dugoročno održivo rješenje. Adris grupa u Uljaniku ima oko 12,4% dionica. Adris je 2012. sudjelovao u dokapitalizaciji Uljanika s kunskom protuvrijednosti od milijun eura, a kupnjom Croatia osiguranja 2014. stekao je još 9,93%.

Krizni stožer: '3. maj' kreće u bitku
Situacija u vezi s Uljanikom sve kompliciranija
Radnici na poslu: '3. maj' ne želi plaćati alimentaciju


Ministar Horvat potvrdio je da su plaće za kolovoz za radnike Uljanik grupe osigurane te da će biti isplaćene u sljedećih nekoliko dana. Dodao je i da Uprava radi na deblokiranju računa. Sindikati pak očekuju od Vlade da se sutra jasno odredi da je za očuvanje brodogradilišta i radnih mjesta u Puli i Rijeci. Da imenuje svoje predstavnike u Nadozorni odbor grupe, te da na taj način sudjeluje u procesu restrukturiranja. Sindikati očekuju da se i njih kao socijalne partnere uključi u taj proces, a od sutrašnjeg dana očekuju isplatu plaća, poručio je Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.Novinari su prije sjednice užeg kabineta Vlade pitali ministra financija Zdravka Marića ima li u državnoj blagajni sto milijuna eura za Uljanik. "Ne možemo tako razgovarati, puno njih traži, a tu su i pravila, regule i propisi EU-a, državne potpore i slično. Opet ponavljam - kao ministar financija gledam cjelovitu sliku i ne smijemo zanemariti odgovornost Vlade i mene kao ministra financija za javne financije i utjecaje na njih i ono što plaćaju porezni obveznici", rekao je Marić.

Napominjući kako se ne razilazi s ministrom gospodarstva oko stvaranja jamstvenog fonda, ministar financija poručio je da taj fond ne bi ništa riješio u ovom trenutku. "Što bi taj fond sada riješio, ista stvar, jer na kraju je pitanje da li biznis stvara vrijednost i može li plaćati kredite za koje država jamči i to je ključno pitanje", poručio je ministar financija ponovivši da tu nema razilaženja s ministrom Horvatom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!