08:17 / 23.03.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Horvat: "Tijekom dana vlastita proizvodnja nekih zaštitnih sredstava"

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar se u uvodnom dijelu osvrnuo na koronavirus i jučerašnji potres u Zagrebu.
- Tijekom dana imat ćemo vlastitu proizvodnju velikog dijela zaštitnih sredstava, rekao je gostujući u Dobro jutro, Hrvatska ministar Darko Horvat. Dodao je da će tržište biti opskrbljeno svim potrebnim
zaštitnim sredstvima.

Ministar se u uvodnom dijelu osvrnuo na koronavirus i jučerašnji potres u Zagrebu. Rekao je da građevinska industrija i dalje funkcionira normalno, kao i opskrbni lanci i vjeruje da se to neće zaustaviti. Pojasnio je da Grad Zagreb treba biti oprezan, nakon toga i odgovoran.

Horvat je poručio Zagrepčanima da zapovjedni lanci odlično funkcioniraju, opskrbni lanac funkcionira zadovoljavajuće, unatoč usporenim prometnim pravcima. Dodao je da je sustav strateških robnih rezervi gotovo pun.

Horvat je rekao da je sva vozila na graničnim prijelazima pregledavaju, kontrola je stroga kako bi spriječili transmisiju koronavirusa, ali opskrbni lanci moraju funkcionirati.

Od danas u cijeloj zemlji ne rade tržnice, smatra da je to, prema riječima epidemiologa, ključ u suzbijanju koronavirusa.


"Više nije bitka za ekonomski rast, ovo je bitka za očuvanje radnog mjesta"

Vlada je donijela prijedloge raznih mjera za pomoć poduzetnicima, ministar kaže da prvi set od 63 mjere ide u dva smjera, neke kreću već danas.

- Više nije bitka za ekonomski rast, ovo je bitka za očuvanje svakog radnog mjesta, za spas svakog obrta, za spas svakog trgovačkog društva, naglasio je.

Na pitanje koliko ljudi je do sada ostalo bez posla, kaže da je do petka taj broj bilo nešto više od 4.500 ljudi. Dodaje da gospodarstvo nije stalo jer su se neke industrije morale napregnuti da zadovolje proizvodnju hrane ili zaštitnih sredstava.

Zamolio je poduzetnike da ne otpuštaju ljude, da se u ovom trenutku strpe jer kriza neće trajati dugo, a Vlada je u prvim setom mjera osigurala isplatu minimalca onim radnicima koji neće biti otpušteni.

Na pitanje otkud novac za sve mjere, Horvat kaže da izvori financiranja u ovom trenutku nisu bitni - bitno je održati vitalnost gospodarstva. Dodaje da smo se spremni i zadužiti, ako bude potrebno.


"Vojska je besprijekorno organizirana, visokospremna i vrlo visoko motivirana"

U emisiju se javio Gordan Čelić, razgovarao je s brigadnim generalom Tihomirom Kundidom koji je rekao kako je hrvatska vojska jučer pokazala ono što ona stvarno i je.

- Besprijekorno organizirana, visokospremna i vrlo visoko motivirana da pomogne svom narodu, naglasio je.

Opisao je kronologiju jučerašnjeg dana - vojska je od jutra bila spremna i uputila se u Zagreb. Nakon što su se organizirali, počeli su čistiti Zagreb. Cilj je bio što prije raščistiti ceste kako bi se građani mogli normalno kretati, do 19 sati je šire središte Zagreba bilo skroz očišćeno.

Što se današnjeg dana tiče, Kundid kaže da je 80 pripadnika već spremno za angažiranje. Rekao je kako su građani jučer bili u strahu, ali panike nije bilo, građani su bili vrlo disciplinirani i svjesni situacije u kojoj se nalaze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!