16:31 / 14.01.2021.

Autor: P.F./Hina

Horvat: U obnovi neće biti dualizma Središnjeg ureda i Fonda

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Horvat je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade govorio o obnovi, a novinare je posebno zanimalo pitanje granica nadležnosti.
Ministar graditeljstva Darko Horvat izjavio je da u obnovi potresom pogođenih područja neće doći do dualizma Središnjeg državnog ureda i Fonda za obnovu, jer se točno znaju njihove ingerencije.

Horvat je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade govorio o obnovi, a novinare je posebno zanimalo pitanje granica nadležnosti. 

- Jako je puno loših komunikacija u medijima. Znamo jasnu granicu prostora kojim će se baviti i u kojem segmentu Fond za stambeno zbrinjavanje, koji će biti u ingerenciji samoga Fonda, rekao je i dodao kako će se uskladiti zakonodavni okvir za obnovu zbog novonastale situacije 28. i 29. prosinca.

Fondu za obnovu proširuje se nadležnost na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju, a država na potpomognutom području, na kojem je proglašena katastrofa, u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici, što znači da se obnova neće financirati po principu 60-20-20 kao što je to u Zagrebu. 

Radi povećane djelotvornosti u provedbi obnove obiteljskih kuća na potpomognutim područjima pogođenih katastrofom, uključuje se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje s obzirom na to je na tom području već prisutan, dodao je Horvat. 

- U operabilnost stavljamo stotinjak ljudi Središnjeg državnog ureda koji imaju iskustva i u obnovi i u gradnji zamjenskih kuća, istaknuo je.

Horvat je istaknuo da je unutar 14 dana od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji formiran zakonodavni okvir te izrazio uvjerenje da će u srijedu u Saboru biti dovršena rasprava.

O toj temi, između ostalog, govorio je i premijer Andrej Plenković koji je također ustvrdio da je smisao Središnjeg državnog ureda da provodi obnovu na potpomognutom područjima.

- Odlučili smo da za taj dio nadležnost ima Središnji državni ured, a ovo što se tiče urbanih stvari, ići će prvo rješenjem Ministarstva graditeljstva, a potom Fonda, rekao je premijer.

Pojasnio je da je bit povoljnijeg tretmana u financiranju obnove u tome što je cijela Sisačko-moslavačka županija zbog posebnih socio-ekonomskih okolnosti potpomognuto područje, za razliku od Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!