20:44 / 29.10.2018.

Autor: HRT

Horvat u Temi dana: Pismo namjere Finkantijerija za 3. Maj i Uljanik

-

-

Foto: - / -

Do srijede na račun Petrokemije mogao bi sjesti "svježi kapital" od 450 milijuna kuna, a većinski udio dionica stekli bi INA i PPD. Što pak čeka Uljanik - zasad je još uvijek neizvjesno.
Do srijede na račun Petrokemije mogao bi sjesti "svježi kapital" od 450 milijuna kuna, a većinski udio dionica stekli bi INA i PPD. Što pak čeka Uljanik - zasad je još uvijek neizvjesno. Novi Nadzorni odbor je imenovan, a čekaju se imena novih članova Uprave.

- Petrokemija objavila javni poziv za dokapitalizaciju 
- Dan odluke za Treći maj - u Uljaniku sastanak s Australcima 

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" da su i PPD i Ina zainteresirani za dokapitalizaciju Petrokemije. Da bi proces dokapitalizacije bio uspješan treba prikupiti najmanje 400 milijuna kuna. Urednica i voditeljica emisije Zrinka Grancarić upitala je ministra koga vidi kao potencijalnog ulagača za još 100 do 150 mil. kn, budući da se na 300 mil. kn računa u vezi s Inom i PPD-om. On je rekao da je jutros objavljen poziv na predmetnu dokapitalizaciju. "Očekujem da će se predmetnom pozivu odazvati i mirovinski fondovi i Janaf kao jedan od potencijalnih investitora i ulagača. Dogodi li se nešto i između ili izvan toga, bit će to samo dobro i više od onoga što u ovome trenutku sada priželjkujemo", kazao je.

Najveća stavka za Petrokemiju je plin. S time ga sada opsrkbljuju Ina i PPD, međutim skuplja je cijena za 20%. Na pitanje misli li da se to može promijeniti te da Petrokemija dobije povoljniju cijenu plina, Horvat je rekao da HEP ima obvezu opskrbljivati Petrokemiju plinom do 1. prosinca. "Mi smo na sjednici Vlade postigli suglasnost na reprogram gdje će se dug otprilike u iznosu od 330 milijuna kuna prolongatom plaćati obročno s određenim počekom. Uvjerenja su takva da će u trenutku kada se predmetne suglasnosti verificiraju i usvoje, opskrbu prirodnim plinom za Petrokemiju preuzeti Ina i PPD u nekim drugim kondicijama", kazao je ministar Horvat.

Na pitanje može li Uljanik izbjeći stečaj Horvat je rekao da je on definitivno zadnji koji zaziva stečaj toga poduzeća. "Imam neformalnu reakciju potencijalnih ulagača i u 3. Maj, ali i u Uljanik. Razgovarali smo sa svima onima koji u navozima imaju brodove u visokoj fazi gotovosti. Država je u ovom trenutku spremna pokriti sve one garancije koje su tokom 2015. možda malo i nespretno izdavane u smislu želje i namjere da se neki brodovi grade, a ipak se graditi neće. Tako da nas u ovih nekoliko idućih dana očekuju odluke i na temu 3. Maj i na temu Uljanika", dodaje.

"Pismo namjere Finkantijerija za 3. Maj, ali i Uljanik"

Govoreći o potencijalnim ulagačima rekao je da, "u okviru neformalne komunikacije, ima pismo namjere talijanskog Finkantijerija koji želi u zajedničkom poduzetničkom poduhvatu sa splitskim Brodosplitom, injekcijom privatnog kapitala, osposobiti brodogradilište 3. Maj za nastavak brodogradnje. Također pokazuje želju, volju i namjeru da vodi restrukturiranje Uljanika".

Horvat smatra i da će se jedan dio radnika koji su otišli iz brodogradilišta u Rijeci i Puli, vratiti ondje onoga trenutka kada se drugačijom filozofijom počnu ugovarati brodovi. "Svjestan činjenice da sada na području Hrvatske, ali  i u okruženju, postoji intenzivna potreba za kvalificiranom i kvalitetnom radnim snagom, ono što mene veseli i ono u što sam siguran jeste to da nitko od onih radnika koji su sada dio proizvodnom procesa, neće ostati na ulici", naglasio je.

Također smatra da se problem plaće štrajkom neće riješiti. "Riješit ćemo ga samo sa strpljenjem i pregovorima sa svima onima koji žele investirati u Uljanik i 3. Maj. Sama uprava se oglasila pismom koje je danas stiglo u Ministarstvo gospodarstva. Nudi rekonstrukciju ponovnog programa restrukturiranja. Zamoljeni smo da s analizom dostavljenog programa restrukturiranja 22. listopada ne idemo predaleko, jer u ovom trenutku Uprava sa svojim konzultantima glede otkazanih brodova radi jedan novi model. Nadam se da ćemo ga u nekoliko dana dobiti, a promptnom reakcijom Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija sagledati eventualne nedostatke i nakon toga to proslijediti Europskoj komisiji", rekao je.

"Država nema više modela kojim bi smjela ili mogla intervenirati za plaće u brodogradilištima"

Inzstirajući na pitanju o plaćama za brodogradilišta, Horvat je rekao da nema više toga modela kojim država može ili smije intervenirati. "Iskoristili smo u državnim institucijama sve one poluge koje je brodogradilište, odnosno Uljanik grupa imala. Neki novci koji u ovom trenutku kao depozit još uvijek leže u Hrvatskoj poštanskoj banci u ovom trenutku nisu dostatni da bi se plaća osigurala, ali prema mojim informacijama i u kontaktu s Upravom, neki od modela se nude. Neki od naručitelja brodova žele u obliku predujma dati određeni iznos sredstava. Hoće li on biti dovoljan za isplatu plaća ili ne - vidjet ćemo sutra", rekao je ministar Horvat.              

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!