15:47 / 24.11.2018.

Autor: HRT

Horvat: Udomiteljstvo prepustiti dogovoru koalicijskih partnera

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"U Hrvatskoj u kojoj tradicionalno pobjeđuju demokršćanske stranke, za mene je potpuno prirodno da svako dijete ima oca i majku", dodao je.
Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je da konačan oblik zakonskih odredbi o udomiteljstvu djece treba prepustiti dogovoru koalicijskih partnera, nakon što su ministrica Nada Murganić i koalicijski partner očitovali suprotstavljena stajališta u vezi s mogućnosti da se udomiteljstvo djece mogući istospolnim zajednicama.

Zakon o udomiteljstvu skinut je prije nekoliko danas s dnevnog reda sjednice saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, što je zatražio HNS. Ministrica Murganić je vezano za to izjavila kako to ne znači da je zakon povučen i da se zastupnici očito imaju potrebu još konzultirati. "Pustit ćete nam da iskordiniramo priču još nekoliko dana, da mi u HDZ-u o tome zauzmemo konkretniji stav i damo priliku premijeru da s koalicijskim partnerima iskomunicira završnu varijantu zakona", rekao je novinarima ministar Horvat na zagrebačkom Zrinjevcu, gdje je u akciji "Kavica s građanima" Zagrepčane  informirao o njihovim potrošačkim pravima. 

"Ja sam istog mišljenja kao i kolegica Murganić, to je stav HDZ-a, ali kad imate nekoliko dionika u vlasti, u koaliciji za stolom, ne možete biti isključivi", rekao je na upite novinara Horvat. "U Hrvatskoj u kojoj tradicionalno pobjeđuju demokršćanske stranke, za mene je potpuno prirodno da svako dijete ima oca i majku", dodao je.

Ministar Horvat  je na novinarski upit, istaknuo da ne vidi sukob interesa premijera Andreja Plenkvića u vezi s imenovanjem karijernog diplomata Igora Pokaza, s kojim je kum, za veleposlanika u Velikoj Britaniji. "Veleposlanici postaju po proceduri koja uključuje provjeru znanja i druge provjere, a odluka se donosi u koordinaciji predsjednika Vlade i predsjednice Republike. Ni jedan veleposlanik nije to postao jer je nečiji prijatelj ili što s nekim pije kavu", naglasio je Horvat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!