Horvat za Dnevnik HTV-a: Za obnovu nakon potresa pribavljeno oko 12 milijardi kuna

14.01.2021.

18:43

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

default error photo
Svi zahtjevi za obnovu podnosit će se Ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva - zasad u pisanom obliku, a kroz nekoliko dana zahtjevi će se moći predati i elektronički putem aplikacije e-obnova.
Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u središnjem Dnevniku HTV-a odgovorio je kritičarima rekavši kako ćemo mjesec dana nakon katastrofe koja se dogodila u Sisačko-moslavačkoj županiji u Narodnim novinama imati jasna pravila ponašanja kako organizirati obnovu. Dodao je da kompletno osigurani financijski aranžman za obnovu Vlada još nema, a dosad je pribavljeno oko 12 milijardi kuna.

➡️ Horvat: U obnovi neće biti dualizma Središnjeg ureda i Fonda
➡️ Popis tvrtki koje su radile na obnovi poslije Domovinskog rata
➡️ Plenković: Prijavljeno 41.500 šteta, pregledano 18.370 objekata


- Neki izvori su poznati, za neke se još borimo. Pribavljeno je oko 12 milijardi kuna - kroz Fond solidarnosti, kroz zajmove Svjetske banke, kroz proračun. Idemo prema Nacionalnom programu oporavka kroz koji ćemo također u poglavlju 7. zatražiti određene financijske aranžmane u obliku bespovratnih sredstava, ali i zajmova, rekao je Horvat.

Podsjetimo, Vlada je donijela izmjene Zakona o obnovi, prema kojima će se njegove odredbe primjenjivati i na Sisačko-moslavačku te Karlovačku županiju. Obnovu oštećenih i razrušenih objekata na tom će području u cijelosti financirati država.

Horvat je rekao da je jasno utvrđena distinkcija kojim će se omjerima država uključiti u kojem području u sufinanciranju.

- Na području Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske u segmentu konstrukcijske obnove smo imali omjere 60-20-20, na ovom području na kojem je proglašena katastrofa država će se uključiti sa sufinanciranjem 100 posto obnove, pojasnio je.

Horvat je rekao da u ovom trenutku još nemaju procjenu štete. Svi zahtjevi za obnovu podnosit će se Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine - zasad u pisanom obliku, a kroz nekoliko dana zahtjevi će se moći predati i elektronički putem aplikacije e-obnova.

- Zahtjeve smo počeli zaprimati nekoliko dana prije Božića, kroz koji dan imat ćemo i generirane prve odluke. Ono što se i dan danas analizira jest kompliciranost zahtjeva i svih dokumenata koji kao prilozi moraju biti podneseni da bismo validirali zahtjev i temeljem njega izdali odluku. Radimo na uputi kojom ćemo građanima olakšati popunjavanje zahtjeva, poručio je Horvat.

Horvat je rekao da će već idući tjedan uputiti prva četiri službenika u prostore Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje u Petrinji kako bi pomogli građanima u popunjavanju zahtjeva za obnovu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!