15:20 / 20.08.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Horvat: Zakon o obnovi Grada Zagreba gotov do 27. kolovoza

-

-

Foto: - / -

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat najavio je u četvrtak da će Zakon o obnovi Grada Zagreba biti gotov do iduće sjednice Vlade 27. kolovoza.
U Banskim dvorima održan je posljednji međuresorni sastanak ministara zaduženih za izradu Zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat  potvrdio je da će cijelu obnovu voditi Fond te da će u zakon biti uvršteni i socijalni kriteriji. Dok se usuglašavaju posljednji detalji zakona, u Vladi su potvrdili da će svi stradali u potresu koji se nalaze u studentskom domu Cvjetno biti zbrinuti i dobiti adekvatan smještaj na novoj lokaciji u najkraćem roku. Najavio je da će Zakon o obnovi Grada Zagreba biti gotov do iduće sjednice Vlade 27. kolovoza.

- Očekujemo da će na plenarnoj sjednici Sabora prijedlog zakona dobiti još dobrih ideja koje smo spremni ugraditi u konstrukciju zakona kako bismo dobili pravičan, dobar i nadasve provediv zakon, kazao je Horvat uoči međuresornog sastanka o tom zakonu.

Upitan za otvorena pitanja oko budućeg zakona, Horvat je odgovorio da još uvijek traju razgovori oko socijalnih kriterija kako bi se skratilo vrijeme ishođenja potrebne dokumentacije i jasno definirati potrebnu razinu projektne dokumentacije radi izrade kvalitetnih troškovnika i time došli do konačne brojke vezane za izvore financiranja konstrukcijske i cjelovite obnove.

Uz to, još uvijek se razgovara o ustrojstvu fonda koje će biti jedino provedbene tijelo koje će se baviti obnovom i stručnim savjetom, a koje će biti savjetodavno tijelo Vladi i fondu. Potom bi uslijedilo uključivanje svih aktera kako bi na proljeće započela obnova potresom oštećenog Zagreba.

Na pitanje hoće li Vlada u Zakon o obnovi Grada Zagreba uvrstiti prijedloge oporbe, Horvat je potvrdio da će oporba biti uključena u dijalog. Precizirao je da je od 400 komentara i sugestija u potpunosti prihvaćeno njih 27, tri su prihvaćena djelomično, a dvadesetak njih je odbijeno.

- Radimo paralelno na tri fronta. Završavamo zakon, započeli smo s ustrojem fonda i stručnog savjeta, a siguran sam da ćemo do ustrojavanja fonda kao trajnog rješenja imati i neka privremena rješenja. Fond će biti taj koji će operativno voditi obnovu Grada Zagreba i stradale dijelove Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, rekao je Horvat.

Govoreći o obnovi javnih zgrada poput bolnica i sudova na tzv. neperspektivnim lokacijama, resorni ministar je kazao da ministarstvo ''razmišlja dalje od cigle i žbuke'' te da se razmišlja i o energetskoj obnovi javnih zgrada. I u taj dio obnove bit će uključena struka, naglasio je Horvat.

- Proteklih mjeseci smo dokazali da smo u punoj funkcionalnosti ustrojili sustav da postradali nađu adekvatni stambeni prostor, a dali smo i subvencionirani modalitet za plaćanje najamnine stanodavcima. Pomoći ćemo i svima koji se nalaze u nužnom smještaju u studenskom domu Cvjetno naselje za koje smo našli zamjenska rješenja, zaključio je Horvat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!